Додик / Фото: Срђан Бољевић
17/10/2021 u 14:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик: Никад не бих жртвовао мир за Републику Српску

Да су Србима 90-тих рекли да је ово ново устројство БиХ и понудили ово што имају данас, рат не би био завршен, тврди он

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је увијек говорио да не би жртвовао мир за Републику Српску.

Нагласио је да су све активности које предузима Република Српска политичког и правног карактера и да се изван тога неће ићи.

- Ништа од онога на шта немамо право не тражимо. Све што припада БиХ по Уставу биће њено и ми ћемо то поштовати. Све што по Уставу није у надлежности БиХ мораће бити враћено Републици Српској - истакао је Додик у интервјуу за Срну.

Навео је да је Република Српска била спремна да легализује Суд и Тужилаштво БиХ, али да им се јасно пропишу надлежности које не би задирале у ентитетске, али да ни то није могло.

- Мислим да је за све у БиХ најбоље да се вратимо, како се зна рећи, на фабричка подешавања - нагласио је Додик.

Додао је да мора да подсјети све да је рат 1995. године завршен тако што је Република Српска одустала од независности, али и тако што јој је Устав, односно Анекс 4 дао довољно јаку аутономију да се каже "у реду, потписујемо".

Према оцјени Додика, од 1995. до 2021. године присутна је стална, како је рекао, "брутална отимачина надлежности, која никада не би била проведена у редовној процедури".

- Да су Србима 1995. рекли да је ово ново устројство БиХ и понудили ово што имају данас, рат не би био завршен, нити би потписали тај споразум. Све под изговором функционалности ми смо губили једну по једну надлежност. И шта имамо данас? Је ли БиХ функционалнија? Зашто није када сте нам упорно говорили ако ово буде на заједничком нивоу брже ћете се кретати ка ЕУ. Јесмо ли се брже кретали? Нисмо - закључио је Додик.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:48