Dubrovnik, Hrvatska / - FOTO: UNSPLASH
29/06/2023 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dubrovnik zabranio dolazak s koferima na točkiće, vrtoglave kazne

Zahvaljujući novim pravilima, posjetiocima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je da vuku kofere na točkićima po njegovim krivudavim putevima – što znači da nećete imati izbora nego da nosite svoje torbe,

Bilo da ste fan "Igre prestola" ili ste jednostavno tu radi sunca, Dubrovnik je omiljena turistička destinacija. Ali, ako ovog ljeta idete u ovaj, turistima primamljiv grad u susjednoj Hrvatskoj, razmislite o prtljagu koji ćete nositi sa sobom.

Zahvaljujući novim pravilima, posjetiocima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je da vuku kofere na točkićima po njegovim krivudavim putevima – što znači da nećete imati izbora nego da nosite svoje torbe, prenosi Metro.

Novu politiku uveo je gradonačelnik Mato Franković, koji je rekao da se radi o pokušaju suzbijanja zagađenja bukom, nakon što je lokalnom stanovništvu dosadilo da ih noću budi zvuk koji prave putnici dok udaraju svojim koferima po kamenim ulicama. A oni koji budu uhvaćeni kako vuku svoje kofere na točkiće, mogli bi da dobiju prilično veliku kaznu od 265 evra.

Zapravo, prema gradonačelniku, ova pravila su “samo početak”. Od novembra se u lokalnoj samoupravi nadaju da će se zajedničkim snagama riješiti kofera u Dubrovniku, uvodeći sistem po kojem će se torbe odlagati van grada, a do smještaja prevoziti kurirom. Zvuči elegantno – i potencijalno, prilično skupo.

Ali, dok ti planovi ne budu uspostavljeni, čini se da ne postoji nikakav privremeni plan za one koji ne mogu sami da nose svoj prtljag. Turisti su takođe pozvani da ne šetaju kućne ljubimce bez povoca, da se ne penju na spomenike ili da ne hodaju okolo bez majice, kako bi iskazali “poštovanje” prema gradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:25