FOTO: Unsplash - ryan hurley rhurley2, Koka Kola, Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - RYAN HURLEY RHURLEY2, KOKA KOLA, ILUSTRACIJA
17/11/2023 u 10:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koka-Kola objavila dokument koji otkriva šta se dogodilo sa sumnjivim pićima

U zapisniku se na kraju zaključuje kako nema elemenata za daljnje vođenje postupka jer je dokazano da se ostatak serije Romerquelle Emotion smatra zdravstveno ispravnim

Koka-kola Hrvatska u četvrtak je objavila da je posljednjom analizom Državnog inspektorata uklonjena svaka sumnja u zdravstvenu ispravnost njihovih proizvoda, prenosi Danas.rs.

- Dana 15.11.2023. godine primljen je analitički izveštaj 235940 od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz kojeg proizlazi da je dostavljen uzorak Romerquelle Emotion sa ukusom borovnica nar, 330 ml i oznakom 12.2023/L 17Q03:54RG zdravstveno ispravan -poručuju iz Koka-kole HBC Hrvatska.

Objavili su i zapisnik Državnog inspektorata koji otkriva ključne podatke o tome šta se odvijalo tokom osam dana kada se sumnjalo da su pića koja proizvodi Koka-kola kontaminirana, a što se sada pokazalo netačnim.

U tom razdoblju došlo je i do zabrane prodaje određenih serija Koka-kole i Romerquellea, ali ustanovilo se da su i te serije zdravstveno ispravne.

Zašto Koka-kola nije odmah komunicirala s javnošću

U zapisniku stoji da je rok za izvršenje mjera bio odmah i trajao je dok se službenim analizama ne utvrdi ispravnost ostatka serije. Koka-kola tih dana nije komunicirala javnost o detaljima onoga što preduzimaju, a u zapisniku koji su u četvrtak objavili stoji da su 14. novembra inspekciju izvijestili da su u sedam dana obišli 604 direktna kupca, dodatno su obišli 3.831 ostalog kupca pa su cijelu količinu od 3.623 komada boca zatečenih na tržištu vratili na skladište.

Ovo je zapisnik koji je objavila Koka-kola:

U zapisniku kojem je jasno opisana drama koja se događala od 8. novembra kada je Državni inspektorat ušao u Coca-Colu i naredio povlačenje iz prodaje cijele serije Romerquelle Emotion s okusom borovnica-nar zbog trovanja tim pićem u kafiću u Rijeci.

Tog dana Državni inspektorat usmeno je Coca-Coli naredio povlačenje te privremeno zabranio daljnje stavljanje na tržište proizvoda Romerquelle Emotion s ukusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17, koji je povezan sa slučajem u Rijeci. Naređeno im je i da učinkovito i točno obavijeste kupce o razlozima povlačenja.

Rok za izvršenje mjera bio je odmah i trajao je dok se službenim analizama ne utvrdi ispravnost ostatka serije, navodi se u zapisniku. Iako Coca-Cola HBC tih dana nije komunicirala detalje onog što poduzimaju, iz ovog zapisnika doznaje se da su 14. novembra inspekciju izvijestili da su u sedam dana obišli 604 direktna kupca, dodatno su obišli 3831 ostalih kupaca te su cijelu količinu od 3623 komada boca zatečenih na tržištu vratili u skladište.

Iz zapisnika se sada doznaje i da je sporna boca iz kafića u Rijeci bila iz serije koja je proizvedena 17. marta u Coca-Coli Austrija iz koje je u Hrvatsku ukupno distribuirano 300.940 komada. Cijela ta serija bila je u prometu na hrvatskom tržištu te je prema analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrđeno da je ispravna.

Na kraju zapisnika stoji da se Rijeci dogodio izolirani slučaj oštečene osobe koja je popila tekućinu za koju je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatoj vodenoj otopini pH 13,6, što dokazuje da nije niti konzumirala Romerquelle Emotion s okusom borovnica nar, 330 ml, serije trajnosti 12.2023. L17.

U zapisniku se na kraju zaključuje kako nema elemenata za daljnje vođenje postupka jer je dokazano da se ostatak serije Romerquelle Emotion smatra zdravstveno ispravnim, piše Direktno.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:00