/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
29/12/2022 u 04:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krišto najavila reformu Ustava BiH

Ona je istakla da je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova te da dosadašnji strateški dokumenti nisu implementirani.

Borjana Krišto, koju Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba da potvrdi za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH podnijela je ekspoze u kojem je, između ostalog navela da će evropske integracije biti temelj budućeg rada.

-Nastojaćemo sukladno našim kapacitetima raditi na ubrzanju puta BiH u EU kako bi kao država, društvo i svaki pojedinac osjetili korist od reformi-rekla je Krišto dodajući da će se na tom putu koristiti iskustva zemalja u okruženju kao i onih koji su taj proces završile i postale članice EU.

Ona je rekla da će jedan od prioriteta biti i na legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i provođenju odluka Ustavnog suda BiH jer je nedopustiva diskriminacija bilo kojeg pojedinca, a kamo li jednog narda.

-Kako bi to ispravili radićemo na ograničenim reformama Ustava- rekla je Krišto.

Ona je navela da je i NATO put važan za Bosnu i Hercegovinu te da je svjesna činejnice da je BiH država tri konstitutuvna naroda te da se o svakom putu mora postojati politički koncenzus.

-Radićemo na postizanju dogovora o vanjskopolitičkim aktivnostima što uključuje i NATO integracije-rekla je Krišto.

Govoreći o pravosuđu, Krišto je rekla da će se raditi na tome da svaki pojedinac ima jednak položaj pred zakonom te da će se usvojiti strategija za sektor pravde i donijeti zakon o VSTS, Sudovima BiH kao i zakon o upravljanju nelegalno stečenom imovinom. Takođe, istakla je da će se raditi na unapređenju krivičnog zakonodavstva, navodeći da je obaveza da se harmonizuje domaće zakonodavstvo i onda nadograđuje međunarodnim standardima.

Ona je istakla da je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova te da dosadašnji strateški dokumenti nisu implementirani.

-Borba protiv korupcije je dug i kompleksan proces u kojem nema brzih rješenja- rekla je Krišto naglašavajući da će se kroz sve aktivnosti Savjeta minsitara raditi na unapređenju zakonodavnog okvira i jačanju rada antikorupcionih agencija.

Govoreći o bezbjednosti, Krišto je rekla je vrijeme za nove politike, te da smo svjedoci novih kibernetičkih napada na institucije zbog čega će se raditi na donošenju propisa za borbu protiv ovog vida kriminala.

Kada je riječ o reformi javne uprave, Krišto je rekla da će se raditi na digitalizaciji i e-upravi kao i na depolitizaciji državne službe zbog čega će se uložiti poseban napor kako bi se unaprijedilo upravljanje ljudskim resursima.

Istakla je da će se raditi i na jačanju kolektivnog pregovaranja između socijalnih partnera te da će se aktivno pregovarati u cilju postizanja koncezusa budužeg kolektivnog ugovora.

Govoreći o ekonomiji, Krišto je rekla da su pojačani inflantorni pritisci te rast cijena energenata, što se negativno odražva na ekonomski rast i socijalnu stabilnost.

Ona je rekla da je neophodno preduzimati mjere prema najugroženijm kategorijama kako bi se olakšali udari inflacije i rasta cijena. Takođe, istakla je da demografski izazovi ograničavaju ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine te da se BiH sa tim mora suočiti.

-Iako je stanje javnih finansija zadovoljavajuće, nužno je poduzimati korake za poboljšanje srednjoročnog planiranja. Poboljšanjima u fiskalnoj politici može se stvoritidodatni prostor koji se može iskoristi za rast-rekla je Krišto.

Ona je rekla da je razvoj malog i srednjeg preduzetništva krucijalana za razvoj i da će se sve učiniti da se usvoje neophodne strategije poput strategije ruralnog razvoja, veterinarkse i fitosanitarne zaštite itd..

-BiH mora svoju šansu tražiti u trgovinskoj integraciji sa Evropskom unijom- rekla je Krišto dodajući da je u naredne četiri godine, potrebno je raditi na dogradnji CEFTA sporazuma.

Što se tiče poljoprivrede, Krišto je rekla da BiH ima potencijala te da je važno raditi na usvajanju strategije za ruralni razvoj koja je uslov za korištenje pomoći Evropske unije.

Krišto je istakla da razvoj energetskih potencijala treba biti imperativ, i da će se aktivno raditi na izgradnji novih dionica autoputeva i željezničke infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao je da u ekspozeu nedostaju akcize i PDV, odnosno ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a.

-Javnost i građani očekuju odgovor zašto nema niti riječi o akcizama i PDV-u i to je ono što najviše interesuje ljude u ovoj zemlji, jednako i Srbe i Hrvate i Bošnjake- rekao je Borenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:55