Ilistracija Evropska unija / - SHUTTERSTOCK
18/04/2024 u 12:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Republika Srpska da odustane od zakona koji narušavaju ustavni poredak BiH

Evropska unija (EU) pozvala je rukovodstvo Republike Srpske (RS) da obustavi inicijative za usvajanje zakona koji bi narušlili ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH) i ugrozili njen evropski put.

U danas objavljenom saopštenju EU je upozorila da Skupština Republike Srpske raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode i bile u suprotnosti sa obavezama BiH na njenom putu ka EU.

- Očekujemo da rukovodstvo entiteta obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona o izborima, referendumu, imunitetu i „stranim agentima - dodaje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), prenose mediji.

EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda i međunarodni identitet BiH i dodaje da će svaka akcija protiv ovih principa izazvati ozbiljne posledice.

Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog savjeta o otvaranju pristupnih pregovora, EU očekuje da BiH, uključujući entitet Republika Srpska, napravi korake napred umjesto da preduzima akcije koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

Odluka Evropskog savjeta je dokazala da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Dodik: Republika Srpska će pokrenuti postupak samostalnosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:31