Зоран Милановић / - (EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)
18/10/2023 u 14:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milanović protiv sankcija Beogradu: Srbija mora da razjasni Banjsku

Dvije nedjelje govorim da nam Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić duguju odgovor - naglasio je on

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Tirani da je nedavni oružani sukob na sjeveru Kosova "veoma ozbiljan incident" koji Srbija mora da razjasni, ali da ne podržava uvođenje sankcija Beogradu, dok je njegov albanski kolega Bajram Begaj pozvao na povratak dijalogu Beograda i Prištine.

- Dvije nedjelje govorim da nam Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić duguju odgovor. Što se tiče sankcija, ostajem pri ranijem stavu. Nema sankcija koje bi bile plodonosne. Sankcije vjerovatno pomažu onima na vlasti. To sam rekao na početku rata u Ukrajini, kažem i za Srbiju. Ali on mora biti pod pritiskom sagovornika da razjsni stvari, rekao je Milanović novinarima posle razgovora sa Begajem, prenio je albanskii Ej-Bi-Si njuz (abcnews.al).

Begaj je rekao da napade na sjeveru Kosova treba osuditi naglasivši da je dijalog Kosova i Srbije jedini način da se poboljšaju njihovi odnosi i izbjegnu nemiri u regionu.

Begaj je ocijenio da „dijalog i sprovođenje evropskog plana predstavljaju rješenje za sjever Kosova i odnos Kosova i Srbije“.

„Dijalog ostaje jedini način da se normalizuju odnosi među njima, do međusobnog priznavanja“, istakao je.

Begaj je rekao i da albanska strana na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima insistira na pravima Albanaca koji žive u Preševskoj dolini, kao „snažan glas u zaštiti njihovih prava“.

- Albanci koji žive u Preševskoj dolini zaslužuju evropske standarde. U tom regionu nedostaju ekonomske investicije, fakultetske diplome se ne priznaju. Na svakom bilateralnom sastanku, albanska diplomatija izražava zabrinutost u vezi sa tim pitanjem,rekao je Begaj.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare;sa hrvatskim kolegom Begaj je zahvalio Hrvatskoj koja je, prema njegovim riječima, bila i ostaje snažan zagovornik Albanije u njenoj težnji da postane dio EU.

- Albanija ostaje pouzdan partner EU, posebno u spoljnoj politici i bezbjednosti, dodao je albanski predsjednik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:46