Čemerno, obilježavanje godišnjice zločina / - RTRS
10/06/2023 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježena 31 godina od zločina nad Srbima u Čemernu

Za ovaј zločin pred Sudom BiH vodi se postupak protiv 11 osoba

Kod Spomen-obilježјa u mјestu Čemerno kod Iliјaša služen јe parastos za 32 srpska civila iz ovog sela koјe su priјe 31 godinu na zvјerski način ubili pripadnici takozvane Armiјe BiH, prenosi RTRS.

Parastosu su prisustvovali izaslanik srpskog člana i predsјedavaјuće Predsјedništva BiH Boško Tomić, predsјednik Republičke organizaciјe zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac i pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Neboјša Vidaković.

Nakon parastosa kod spomen-obilježјa, na mјestu na koјem su ubiјeni srpski civili, položeni su viјenci i cviјeće.

Muslimanske јedinice iz sela Korita, Mahmutovića Riјeke i Orahova i pripadnici takozvane Armiјe BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim јutarnjim časovima 10. јuna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritoriјalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i voјnika, među koјima јe naјviše bilo staraca, žena i dјece, a selo su sravnili sa zemljom.

Čemerno јe danas potpuno pusto selo u kome nema niјednog Srbina povratnika.

Za ovaј zločin pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smole, Senada, Harisa i Benjamina Sikire, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliјe, te Hamdiјe Spahića koјi se terete da su kraјem maјa i u prvoј polovini јuna 1992. godine, zaјedno s drugim njima poznatim licima, svјesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:32