/ - SKRINšAT - TVCG/PORTAL RTCG
08/07/2023 u 19:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjećanje na Srebrenicu: Ka Potočarima krenuo 19. Marš mira

Za preživjelima, koji su bili na čelu koline, 19. Marš mira prošli su pripadnici mlađih generacija

19. Marš mira, u znak sjećanja na ubijene u srebreničkom genocidu, počeo je jutros iz Nezuka kod Zvornika, javlja TVCG/portal RTCG.

Istom šumskom stazom, prema Potočarima, prošla je kolona hiljada muškaraca koji su se nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu u julu 1995. godine, uputili ka teritoriji Armije Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da ih je bilo između 12.000 i 15.000. Većina nije preživjela.

Stazama koje oživljavaju stare uspomene nije lako hodati.

“Nažalost preživio sam dio ovog puta. I nekad 92 sam prešao taj put. Imao sam sreće pa da nijesam bio tu u tom paklenom danu. “

Za preživjelima, koji su bili na čelu koline, 19. Marš mira prošli su pripadnici mlađih generacija.

“Drugi put idem. Dobro je.”

Čuvanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, za mnogeje postalo generacijsko zavještanje.

“Bio sam tinejdžer kada je počeo rat u Bosni. Od tada pratim svadešavanja. Godinama sam želio da učestvujem u ovom maršu, a posljednje dvije godine to sam i ostvario i to u društvu svog sina. Učesvovaćemo i narednih godina."

Stazu dugu 100 kilometara ovegodine prelazi skoro 4.000 učesnika, koji žele da daju doprinos očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Na ovaj marš mira idem radi toga zato što sveslike imam u očima i da bih se prisjetio svog brata i prijatelja, ratnih drugova. Smatram da je to moja obaveza da to pratimo i da to čuvamo."

Krajnja destinacija marša su Potočari, gdje učesnici stižu u nedjelju 10. jula uveče. Dan kasnije, u Memorijalnom centru biće pokopani posmrtni ostaci još 30 žrtava srebreničkog genocida.

Od 8000 ubijenih muslimana, uglavnom muškaraca idječaka iz Srebrenice i okoline, još nijesu pronađeni posmrtni ostaci oko hiljadu. njih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 06:36