/ ilustracija - SHUTTERSTOCK
22/04/2023 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija od Evropske komisije tražila da se ukinu vize i za Srbe sa Kosova

Nakon što je Evropska unija odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, Srbi sa Kosova koji imaju srpski pasoš ostali su u svojevrsnom vakuumu i trenutno su jedina grupa u Evropi za koju i dalje važi zabrana slobodnog putovanja

Srbija je od Evropske komisije zatražila da bude ukinuta odluka o obavezi posjedovanja vize za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, koji imaju pasoš izdat od strane Koordinacione uprave u Beogradu, rečeno je za Kosovo onlajn u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako navode iz MSP, "diplomatski i drugi predstavnici Srbije u redovnom su kontaktu sa predstavnicima Evropske komisije u vezi sa putnim ispravama koje izdaje Koordinaciona uprava za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji".

 Nakon što su institucije EU inicirale i potom donijele odluku o liberalizaciji viznog režima sa tzv. Kosovom, intenzivirani su razgovori naše strane sa Evropskom komisijom u vezi sa putnim ispravama koje izdaje Koordinaciona uprava. Stav Republike Srbije je po ovom pitanju sasvim jasan – građani koji su nosioci navedenih putnih isprava ne mogu i ne smiju biti diskriminisani, a obaveza posjedovanja vize za putovanje u EU mora biti ukinuta.

Iz MSP naglašavaju da "u formalnom smislu procedura odlučivanja za ove putne isprave nije u direktnoj vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo", piše Kosovo online.

"Institucije EU moraju donijeti posebnu odluku i izmjeniti postojeću Regulativu, koja se odnosi na Republiku Srbiju. Očekujemo, što je i prenijeto predstavnicima Evropske komisije, da bude ukinuta odluka o obavezi posjedovanja vize za ovu kategoriju putnih isprava", poručili su iz MSP.

Nakon što je Evropska unija odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, Srbi sa Kosova koji imaju srpski pasoš ostali su u svojevrsnom vakuumu i trenutno su jedina grupa u Evropi za koju i dalje važi zabrana slobodnog putovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:45