/ - RIBA VJEVERICA - FOTO: MORSKI.HR
10/08/2023 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Jadranskom moru uočene nove otrovne vrste riba

Tokom 2022. i 2023. godine prvi put je zabilježena pojava nekih novih vrsta riba, a jedna od njih je tzv. riba vjeverica

U Jadranskom i Sredozemnom moru zabilježena je pojava novih vrsta riba, i to otrovnih, neuobičajenih za ovo morsko područje.

Tokom 2022. i 2023. godine prvi put je zabilježena pojava nekih novih vrsta riba, a jedna od njih je tzv. riba vjeverica.

Nedavno je u Jadranskom moru zabilježena vrsta gonič iglica (Tilosurus crocodilus), dok se riba vjeverica prvi put pojavila u Jadranskom moru 2022. godine u Italiji kod Trsta.

Kako su rekli iz hrvatskog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, ovo je suptropska riba atlantskog porijekla, koja u svom prirodnom rasprostranjenju živi duž koraljnih grebena na dubini od nula do 180 metara, prenose mediji.

- U zapadnom dijelu Atlantskog okeana, porijeklom je sa područja od Sjeverne Karoline u SAD do Brazila, zatim na ostrvu Vaznesenje i Sveta Jelena u centralnom dijelu južnog Atlantskog okeana i od Gabona do Angole u istočnom dijelu okeana - navode.

Dodaju da kod ovih, kao i kod drugih morskih i suptropskih vrsta, topla klima pogoduje širenju i uspostavljanju populacija, a zbog zagrijevanja mora usljed klimatskih promjena, ova i druge strane vrste mogle bi da se šire na druga područja.

Takođe pozivaju građane da prijave sve strane vrste koje primijete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:10