Матеј Периш / - РТРС
10/01/2022 u 21:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ухваћен посљедњи сигнал телефона Матеjа Периша, несталог Сплићанина

Како jављаjу београдски медиjи, сигнал његовог мобитела jе посљедњи пут ухваћен у близини Великог ратног острва, на ушћу Саве у Дунав

Матеj Периш, 27-годишњи младић из Сплита, приjе 12 дана нестао jе у Београду. Траjе велика потрага за несретним Сплићанином, а данас jе лоциран сигнал његовог мобилног телефона, преноси Дневни аваз.

Посљедњи сигнал ухваћен километар и по низводно

Како jављаjу београдски медиjи, сигнал његовог мобитела jе посљедњи пут ухваћен у близини Великог ратног острва, на ушћу Саве у Дунав.

Вjеруjе се да jе телефон био у Матеjевом џепу када jе он ушао у ледену Саву код Београда на води, а посљедњи сигнал jе ухваћен око километар и по низводно, гдjе jе вjероватно његово тиjело. Међутим, потрага за тиjелом jе отежана пошто су на том мjесту веома снажне риjечне струjе. 

Србиjа за разлику од Хрватске нема АМЛ

Према писању београдских медиjа, тамошња полициjа преузела податке са свих базних станица у овом диjелу Београда.

- Мобилни телефон у случаjевима потраге за несталом особом може бити изванредно помоћно средство, посебно ако држава има имплементиран Адванцед Мобиле Лоцатион (АМЛ) систем и ако телефон ниjе угашен. 

Србиjа за разлику од Хрватске нема АМЛ коjи хитним службама у случаjу потраге за несталом особом омогућуjе прецизно лоцирање мобилног апарата, а чини се и да jе мобилни телефон несталог младића у тренутку покретања потраге већ био искључен - поjаснио jе Ђуро Лубура, телекомуникациjски стручњак и стални судски вjештак за телекомуникациjе, технику и методологиjу прислушкивања, за "Вечерњи лист".

Мобилни телефон уништен или jе упао у воду

АМЛ систем, дакле, не би помогао и да га Србиjа има jер jе мобител несталог младића, према тренутно доступним информациjама, био искључен у тренутку покретања потраге. Међутим, Лубура jе истакао да се и без тог система и с угашеним телефоном може доћи до значаjних информациjа.

И у таквим ситуациjама полициjа може добити информациjе о томе с киме jе нестала особа размиjенила позив или СМС, те приближно коjим локациjама се кретала на темељу базних станица на коjе jе мобител био споjен. Ти су подаци спремљени у базама локалног телеком оператора, неовисно о томе што jе нестали младић у мобителу имао СИМ картицу хрватског оператора и што мобител ниjе пронађен - поjаснио jе.

Осврћући се на тврдње Матеjевих приjатеља да му jе мобител непосредно приjе нестанка био пун 75%, додао jе да на мобилноj мрежи мора бити забиљежено ако га jе сам искључио.

- Ако такве информациjе нема, према моjем мишљењу jе мобител уништен или jе упао у воду. Без обзира што jе Матеj имао Самсунг А21 мобител коjи одређено вриjеме водоотпоран до мање дубине, уколико jе упао у воду нестао би с мреже jер се радиjске фреквенциjе мобилних мрежа не могу распростирати кроз воду и комуникациjа мреже с мобителом би била немогућа чак и кад би он неко вриjеме радио - поручио jе Лубура за "Вечерњи лист".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:23