/ - FOTO; FEJSBUK
30/07/2022 u 13:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kurti: Ovo što počinjemo od 1. avgusta, Srbija počela da sprovodi prije 11 godina

Za to vrijeme Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi prije 11 godina, poručio je Aljbin Kurti dan pred najavljeno sprovođenje mera iz Prištine za uklanjanje srpskih tablica gradova na KM i srpskih ličnih karata, piše KoSSev.

Za to vrijeme Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

-.Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države- novom video porukom na srpskom se kosovski premijer još jednom obratio Srbima, prenosi KoSSev.

Ova se poruka odnosi na one državljane Republike Srbije koji ne posjeduju kosovska dokumenta, a kojima će se, od 1. avgusta, kako to najavljuje kosovska vlada, pri ulasku na Kosovo izdavati tzv. deklaracioni list, sa validnošću od tri mjeseca.

-Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo- tvrdi Kurti, uz dodatak da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava ovih građana, od „diskriminacionih postupaka“.

Takvi postupci su „prijetnja državi. kaže Kurti, ali istovremeno su i „prijetnja svima njima kao njenim građanima“.

I dok trpi kritike za nedostatak komunikacije sa Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi upravo suprotno u ovom videu, podsjećajući na to da se više puta obraćao baš njima.

-Jer jedino tako zajedno možemo obezbijediti bolju i svetliju budućnost- dodaje.

-Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo vam na usluzi dokazujući da je svaka naša radnja jedino poštojanje zakona koja je kao takva jednaka u tretiranju svakoga i svih nas. Vjerujte svojoj vladi-poručio je kosovski premijer.

Video spot je i ovog puta snimljen na različitim mjestima u registracionom centru, uz laganu muzičku podlogu i opušten govor tijela. Kurti inače ove nedelje boravi u Vašingtonu.

Prethodno, u petak, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja održao je sastanak upravo sa koordinatorima centara za registraciju vozila i poručio da je za primjenu odluka iz Prištine sve spremno.

Istovremeno, kosovska vlada podsetila je juče da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke usvojene krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji posjeduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracioni list biće izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka  usvojena 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili upravo kao „mjere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Sjeveru.

Osim političkih osuda, iz Beograda još izostaju konkretne a javne instrukcije prema srpskim državljanima a koje oni očekuju.

Na terenu, ono što se za sada istura kao vidljivo u četiri navrata bile su poruke o tome da „nema predaje“.

Kosovska Mitrovica osvanula je jutros sa novim lecima: „Nema predaje – lična karta ostaje“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:57