Vilijam Voker i Aljbin Kurti / foto: Reporteri
06/03/2023 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Voker: Ne vidim da je srpska zajednica diskriminisana na Kosovu

Ne mogu da prihvatim ovaj plan kada se govori o nekom obliku autonomije srpske zajednice na Kosovu, rekao je Voker

Šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je za Teve 1 da je zabrinut zbog evropskog plana o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da smatra da stvari za Kosovo idu u pogrešnom pravcu.

„Izuzetno sam zabrinut zbog ovog predloga Evropske unije, koji ima podršku i Sjedinjenih Američkih Država. Ne mogu da prihvatim ovaj plan kada se govori o nekom obliku autonomije srpske zajednice na Kosovu. Ne vidim da je srpska zajednica diskriminisana na Kosovu, naprotiv, imaju mnoga prava, pa čak imaju i obezbeđena mesta u Skupštini. Mislim da stvari idu u pogrešnom smjeru i to uopšte nije dobro za budućnost Kosova“, rekao je Voker.

Voker, kako prenosi Teve 1, ne krije razočaranje načinom na koji Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku uniju u ovom procesu.

„U ovom sporazumu nigdje nije zapisano da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i njegov suverenitet i to je veoma razočaravajuće. Pitanje nezavisnosti bi trebalo da bude prioritet, a onda bi trebalo da se razgovara o ostalim tačkama. Dobro razumijem da je premijer Kurti pod velikim pritiskom EU i SAD, kao i drugi što su bili, ali ovaj sporazum, po mom mišljenju, nije u interesu Kosova. Kada bih danas razgovarao sa Kurtijem, rekao bih mu: izdrži pritisak, jer je ovim sporazumom Kosovo više podijeljeno nego ujedinjeno. Zbog toga sam veoma razočaran što SAD podržavaju Evropsku uniju oko ovog predloga“, rekao je Voker.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:18