Ilustracija / Shutterstock
24/01/2024 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Banke u eurozoni očekuju oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima

I na kraju prošle godine banke su neto postrožile kriterijume za dodjelu kredita, uz strože uslove za kompanije i potrošačke kredite i ublažene za one stambene - utvrdio je ECB anketom

Banke u eurozoni očekuju blagi oporavak potražnje za stambenim i korporativnim kreditima u prvim mjesecima ove godine, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

- I na kraju prošle godine banke su neto postrožile kriterijume za dodjelu kredita, uz strože uslove za kompanije i potrošačke kredite i ublažene za one stambene - utvrdio je ECB anketom u kojoj je učestvovaloo 157 kreditora.

Strože uslove mogle su u poslovnom sektoru očekivati u prvom redu firme u građevinskom i sektoru nekretnina, prenosi SEEbiz.

Glavni razlog za postrožene standarde dodjele kredita je percepcija rizika, a većina anketiranih banaka očekuje da će ih postrožiti i u prvom tromjesečju ove godine.

- Potražnja kompanija i domaćinstava za kreditima ponovo je značajno oslabila na kraju prošle godine zbog podignutih kamatnih stopa - naveo je ECB, ističući i smanjena fiksna ulaganja kompanija, poljuljano povjerenje potrošača i slabije izglede za tržište stambenih nekretnina.

Banke ipak očekuju blagi neto oporavak potražnje za korporativnim i stambenim kreditima na početku ove godine, prvi puta od početka 2022.

- Očekivano neto povećanje povezano je s procjenama banaka o dugoročnoj potražnji za kreditima, dok bi ona kratkoročna trebalo da budu nepromijenjena - navodi se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:34