/ - FOTO FORNTEX
27/07/2023 u 09:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Centralna mediteranska migracijska ruta glavna u EU

Tokom perioda januar-jun, ruta Zapadnog Balkana, druga najaktivnija ruta sa skoro 40 000 otkrivenih, zabilježila je pad od 29 odsto, velikim dijelom zbog strože politike viza

U prvih šest mjeseci ove godine, broj otkrivanja neregularnih graničnih prelaza na vanjskim granicama EU dostigao je 132.370, što je najveći ukupan broj u prvoj polovini godine od 2016. i deset posto više nego prije godinu dana, prema preliminarnim proračunima. 

- Centralni Mediteran ostaje glavna migracijska ruta u EU, na koju otpada gotovo polovina svih otkrivenih na granicama EU u periodu januar-juni. Broj otkrivanja porastao je na skoro 65.600, što je najveći broj na ovoj ruti u ovom periodu od 2017. godine i gotovo140 posto više nego prije godinu dana. Gotovo 2.900 stalnih oficira i osoblja Frontexa uključeno je u različite operacije pružanja podrške državama članicama i susjednim zemljama u zaštiti vanjskih granica EU i borbi protiv kriminala- podaci su Fronteksa.

Centralni Mediteran ostaje najaktivnija ruta u EU ove godine, sa skoro 66.000 detekcija koje su prijavile nacionalne vlasti u prvih šest mjeseci 2023. Ova ruta predstavlja jedan od svaka dva neregularna ulaska u EU u ovoj godini.

Dolasci na sve ostale migratorne rute zabilježili su pad u odnosu na godinu dana ranije, u rasponu od 6 odsto na zapadnom Mediteranu do 34 odsto na istočnomediteranskoj ruti.

- Nakon smanjenja u maju uzrokovanog dugim periodima loših vremenskih uslova, krijumčari su pojačali svoje aktivnosti, što je rezultiralo povećanjem dolazaka u središnji Mediteran za 85 odsto u junu. Tokom perioda januar-jun, ruta Zapadnog Balkana, druga najaktivnija ruta sa skoro 40 000 otkrivenih, zabilježila je pad od 29 odsto, velikim dijelom zbog strože politike viza- navode iz Fronteksa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:56