Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
31/12/2023 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Domaćinstva u Italiji će naredne godine više trošiti

Prema podacima evropskog statističkog ureda Eurostat, Italija je u novembru bila među zemljama s najnižom godišnjom inflacijom u EU

Cijene osnovnih dobara i usluga u Italiji će dodatno rasti u narednoj godini, što će prosječno domaćinstvo pogoditi za 974 eura, procjenjuje italijanska organizacija za zaštitu potrošača Codacons.

Promjenjivo visoke cijene očekuju se, između ostalog, za hranu, osiguranje automobila i telefonske usluge, prenosi SEEbiz.

Hrana i piće poskupljuju posljednje dvije godine, a ništa drugačije neće biti ni u novoj godini, iako će trend rasta cijena biti sporiji. Međutim, zbog rasta cijena porodice će iduće godine u prosjeku potrošiti 231 eura više na hranu i piće nego ove godine.

Troškovi prevoza, koji su ovu godinu već obilježili skuplje gorivo i avionski prevoz, mogli bi prosječnu porodicu u narednoj godini koštati 160 eura više u odnosu na ovu godinu.

Poskupjeće i osiguranje automobila koje će domaćinstvo s dva vozila koštati dodatnih 62 eura, dok bi prestanak regulacije cijena prirodnog gasa u januaru i cijene struje u julu mogao značiti dodatno opterećenje od 220 eura.

Osim toga, Codacons procjenjuje da će telefonske usluge poskupjeti između 30 i 35 eura, finansijske i bankarske usluge biće skuplje do 18 eura, a lokalni porezi do 60 eura po domaćinstvu.

Organizacija takođe očekuje poskupljenja u restoranima, koji bi domaćinstva u prosjeku trebalo da košta 68 eura više nego ove godine, te u sektoru turizma. U narednoj godini bi domaćinstva zbog rasta cijena trebalo da izdvoje 120 eura više nego ove godine za smještaj, aranžmane, odmarališta i prateće usluge.

Prema podacima evropskog statističkog ureda eura ostat, Italija je u novembru bila među zemljama s najnižom godišnjom inflacijom u EU. To je bilo 0,6 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:50