/ FOTO: FRONTEX
02/11/2022 u 17:02 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fronteks: Pronađena 522 ukradena automobila

U dvanaestodnevnoj operaciji koja se odvijala ovog mjeseca, službenici za provođenje zakona iz 23 zemlje, među kojima je i Crna Gora, izvršili su pojačane provjere na nekoliko lokacija duž vanjskih granica EU

Usred pandemije Covid-19, kriminalne bande uključene u krađu automobila širom Evrope fokusirale su se na rastavljanje ukradenih automobila na dijelove kako bi ih lakše prenijeli preko granica. I, usred sve većeg interesa među putnicima koji žele izbjeći letenje, kamperi su postali omiljena meta kradljivaca automobila. Ovo su među glavnim nalazima operacije koju je vodio Frontex, a usmjerena je na organizovane kriminalne grupe.

- U 12-dnevnoj operaciji koja se odvijala ovog mjeseca, službenici za provođenje zakona iz 23 zemlje, među kojima je i  Crna Gora, izvršili su pojačane provjere na nekoliko lokacija duž vanjskih granica EU. To je dovelo do zapljene 522 ukradena automobila i raznih autodijelova i motora za čamce, kao i do otkrivanja četiri takozvane chophouse-e u kojima su ukradeni automobili brzo razbijeni u dijelove koji se potom mogu prokrijumčariti preko granice- pojašnjeno je iz Fronteksa.

Kako navode, vide neke nove pomake kada je u pitanju krađa automobila. Zbog zatvaranja granica, kriminalne mreže su počele da prebacuju djelove automobila, a ne cijela vozila preko granica.

- Vidimo i sve više ukradenih automobila iznajmljenih i iznajmljenih, kao i kampera. Potražnja na tržištu za ovakvim vozilima očigledno raste. Kada su u pitanju ukradeni automobili, to je trka s vremenom. Automobil ukraden ispred nečije kuće u 20 sati može završiti rastavljen na dijelove samo četiri sata kasnije – tada će mu biti mnogo teže ući u trag”, rekao je Marcin Skowronek, stručnjak Frontexa koji koordinira operaciju- navode iz Fronteksa.

Operacija, poznata kao Joint Action Day (JAD) Mobile 5, usmjerena je na ozbiljan i organizirani prekogranični kriminal širom Evrope. Uglavnom se fokusirao na otkrivanje ukradenih automobila i autodijelova, ali kako ova krivična djela često idu ruku pod ruku s drugim kriminalnim aktivnostima, ciljala je i na krijumčarenje ljudi i srodne prijevare dokumenata.

- Osim toga, tokom akcije grčke vlasti su identifikovale kriminalnu mrežu odgovornu za krađu vozila koja su kasnije korištena za krijumčarenje migranata – tokom akcije uhapsili su devet osumnjičenih krijumčara, zaplijenili 27 zaplijenjenih automobila i identifikovali 18 članova kriminalne organizacije- ističu iz Fronteksa.

Države učesnice - članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španjolska

Zemlje učesnice- koje nisu članice EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:37