/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
08/07/2022 u 15:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gasni interkonektor za transformaciju energetske mape regiona

Gasni interkonektor između Grčke i Bugarske će transformisati energetsku mapu regiona, saopštio je odlazeći bugarski premijer Kiril Petkov

Gasni interkonektor između Grčke i Bugarske će transformisati energetsku mapu regiona, saopštio je odlazeći bugarski premijer Kiril Petkov.

On je prisustvovao svečanosti povodom završetka izgradnje gasnog interkonektora između dvije zemlje na jednoj od benzinskih pumpi duž gasovoda u Komotiniju u Grčkoj.

Ceremoniji su prisustvovali i grčki premijer Kirijakos Micotakis i azerbejdžanski ministar energetike Parviz Šahbazov, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Petkov je izrazio uvjerenje da će projekat ojačati energetsku povezanost dvije zemlje.

„Primanjem azerbejdžanskog gasa u narednih nekoliko sedmica, Bugarska postiže istinsku diverzifikaciju i stavlja tačku na ruski energetski monopol“, dodao je Petkov.

Micotakis je naglasio da je danas veoma važan trenutak za Komotini, Grčku i Bugarsku.

Prema njegovim riječima, otvaranje interkonektora predstavlja još jedan podsticaj zajedničkom evropskom cilju postizanja energetske diverzifikacije.

Interkonektor Grčka-Bugarska povezuje mreže za prenos prirodnog gasa dvije susjedne zemlje, čime se obezbjeđuje pristup Južnom gasnom koridoru i nizu novih izvora gasa.

On će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu, u sjevernoj Grčkoj.

Gasovod je dugačak 182 kilometra, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, sa projektovanim kapacitetom do tri milijarde kubnih metara godišnje, koji se može povećati na pet milijardi kubnih metara godišnje ako postoji potražnja na tržištu.

Memorandum o razumijevanju za projekat potpisan je još 2009. godine, a zajednička kompanija ICGB registrovana je 2011. Prvobitni plan je bio da se gasovod pusti u rad u decembru 2014. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:48