/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
08/01/2022 u 09:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка: Цијене струје, гаса и лож-уља експлодирале

Узрок су поред повећане потражње и ненапуњена складишта гаса у земљама који су потрошачи, али и смањене испоруке појединих земаља које производе гас

Потрошачи и привреда трпе велико оптерећење. Након пада економских активности почетком пандемије услиједила је велика потражња за енергентима.

Цијене струје, гаса и лож-уља у Њемачкој буквално су експлодирале. У року од неколико мјесеци умногостручила се велепродајна цијена гаса попевши се на историјски максимум, пише Блиц.

Узрок су поред повећане потражње и ненапуњена складишта гаса у земљама који су потрошачи али и смањене испоруке појединих земаља које производе гас. Ту су и скупи емисиони сертификати.

Њемачки Савезни завод за економију и контролу извоза мјери цијене. Портал за заштиту потрошача Веривокс наводи да су се цијене од почетка 2021. утростручиле. А на краткорочном тржишту гаса током године су се цијене земног гаса више него уседмостручиле. Мегават-сат тренутно кошта 150 евра. А дугогодишњи просјек цијене је био између 10 и 25 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:36