Дмитриј Песков / AP - ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
26/10/2022 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Peskov: Raspoređivanje američkih trupa u Rumuniji je prijetnja Rusiji

Američki mediji su objavili da je 101. vazdušno-desantna divizija američkih kopnenih snaga, stacionirana u Evropi, spremna da uđe na ukrajinsku teritoriju ako dođe do eskalacije sukoba s Rusijom ili napada na saveznika iz NATO-a

Raspoređivanje američkih trupa u Rumuniji povećava prijetnju Rusiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu, obećavajući da će Moskva to uzeti u obzir pri osiguravanju svoje bezbjednosti.

- Kretanje američkih kontingenata ne donosi predvidljivost i stabilnost regionu, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Američki mediji su objavili da je 101. vazdušno-desantna divizija američkih kopnenih snaga, stacionirana u Evropi, spremna da uđe na ukrajinsku teritoriju ako dođe do eskalacije sukoba s Rusijom ili napada na saveznika iz NATO-a.

Upitan o mogućnosti posete Ukrajini predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u cilju istrage ruskih navoda da Kijev planira da upotrebi improvizovanu nuklearnu napravu ili „prljavu bombu“, Peskov je rekao da je Rusija u kontaktu s tom organizacijom.

Peskov je odbio da komentariše odluke suda na pitanje o potvrđivanju devetogodišnje kazne zatvora za američku košarkašicu Britni Griner.

Iako je priznao da je moguća razmjena zarobljenika između SAD i Rusije, rekao je da zemlje ne bi trebalo da komentarišu takve stvari prije nego što se dogode.

Ruski sud je u utorak potvrdio devetogodišnju zatvorsku kaznu za igračicu Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA) Britni Griner, odbijajući njenu žalbu na raniju presudu. Ona je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje kanabisa. U julu je priznala krivicu po optužbama za drogu, ali je tvrdila da je koristila medicinski kanabis za liječenje bola, negirajući da je namjeravala da prekrši ruski zakon. U avgustu je moskovski gradski sud u Himkiju osudio Griner na devet godina zatvora i novčanu kaznu od milion rubalja (15.500 dolara).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 15:01