/ SHUTTERSTOCK - GRčKA ZASTAVA, ZASTAVA GRčKE (SHUTTERSTOCK)
20/07/2022 u 12:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Portparol grčke Vlade: Demarš Srbiji po hitnom postupku

U isto vrijeme generalni sekretar vlade Temistokle Demiris posjetio je ukrajinskog ambasadora u Atini zbog potrebe prethodnog informisanja grčke strane o prirodi tereta ukrajinskog aviona, prenijela je danas ambasada Grčke u Beogradu

Portparol grčke Vlade Janis Oikonomu izjavio je 19. jula u svom obraćanju novinarima i vladinim zvaničnicima da je demarš Srbiji poslat odmah i to po hitnom postupku, dok je uviđaj o padu ukrajinskog aviona, koji je prevozio municiju iz Srbije u Bangladeš a srušio u Grčkoj, još bio u toku, javlja Portal Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Grčke, demarš je poslat po nalogu ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa.

- Ambasador Grčke u Beogradu odmah je po hitnom postupku uložio demarš srpskoj strani u vezi sa potrebom da grčka strana bude ranije obaviještena o prirodi tereta aviona "antonov" koji se srušio u subotu (16. jula) na sjeveru Grčke - izjavio je Oikonomu na brifingu za novinare u Atini.

U isto vrijeme generalni sekretar vlade Temistokle Demiris posjetio je ukrajinskog ambasadora u Atini zbog potrebe prethodnog informisanja grčke strane o prirodi tereta ukrajinskog aviona, prenijela je danas ambasada Grčke u Beogradu.

Oikonomu je u saopštenju naveo da su na teren odmah po padu aviona 16. jula stigla vatrogasna vozila i dronovi i vozila za prikupljanje opasnih materija. Područje je odmah osigurano i obaviješteni su stanovnici okolnih naselja.

- Od prvog trenutka poštovani su svi operativni protokoli, a cijela operacija uviđaja je sprovedena u saradnji sa snagama Generalštaba Oružanih snaga Grčke i Nacionalnim koordinacionim centrom za operacije i upravljanje kriznim situacijama - rekao je Oikonomu.

Avion "antonov An-12", srušio se 16. jula kod Kavale na sjeveru Grčke, a prevozio je 11,5 tona municije srpske namjenske industrije koja je teret prenosila za Bangladeš, a u nesreći je poginulo svih osam članova ukrajinske posade.

Ministar Stefanović demantovao je spekulacije nekih medija da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini.

On je 17. jula saopštio da je avion An-12 za Bangladeš iz Niša prevozio 11,5 tona školskih i osvjetljavajućih granata za minobacače. Naveo je da je u pitanju roba beogradske firme Valir i da je transportovana avionom u vlasništvu ukrajinske kargo kompanije Meridijan.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 18. jula da pruža podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obavijeste javnost.

U saopštenju se ponavlja da je Srbija u ovom slučaju dosljedno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze.

U Grčkoj je Tužilaštvo pokrenulo zvaničnu istragu o ovog nesreći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:22