Владимир Путин / - SHUTTERSTOCK
09/06/2022 u 22:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин одао почаст Петру Великом: Вратио је оно што је било руско, на нама је да урадимо исто

Путин често хвали руске конзервативне историјске лидере попут цара Александра III или предреволуционарног премијера Пјотра Столипина, а обојици је подигао споменике широм земље

Руски предсједник Владимир Путин одао је почаст цару Петру Великом на 350. годишњицу његовог рођења, упоређујући наводну историјску тежњу тадашње и данашње Русије за повратком руских земаља.

 - Петар Велики је 21 годину водио Велики сјеверни рат. Ратовао је са Шведском и чинило се као да им је нешто узео. Није им узео ништа, вратио је оно што је било руско, рекао је Путин након посјете изложби посвећеној цару.

Тадашњу кампању Петра Великог упоредио је са ситуацијом у којој се тренутно налази Русија.

 - Очигледно је и на нама да вратимо (оно што је руско) и ојачамо земљу. Ако пођемо од чињенице да су те темељне вриједности темељ нашег постојања, сигурно ћемо успјети да ријешимо проблеме које су пред нама, рекао је.

Путин, који је у 23. години власти, више пута је покушавао да оправда руске поступке у Украјини, гдје су његове снаге опустошиле градове, убиле хиљаде људи и довеле до милиона избјеглица, образлажући своје виђење историје у којем не постоји стварни украјински национални идентитет и традиција државности.

Петар Велики, аутократски модернизатор коме се диве и либерални и конзервативни Руси, владао је 43 године, а по себи је назвао нову пријестоницу Санкт Петербург, који је изграђен на територији коју је освојио од Шведске. Владимир Путин рођен је у Санкт Петербургу.

Био је то пројекат који је коштао живота десетине хиљада кметова који су на присилном раду градили Петров “прозор у Европу” у мочварама уз обалу Балтичког мора.

Прије Путинове посјета изложби, државна телевизија емитовала је документарац у којем се велича Петар Велики као чврсти војсковођа, који је модернизираном војском и морнарицом проширио руску територију на рачун Шведске и Османског Царства.

Путин често хвали руске конзервативне историјске лидере попут цара Александра III или предреволуционарног премијера Пјотра Столипина, а обојици је подигао споменике широм земље.

Насупрот њима су челници за које Путин сматра да су ослабили државу, попут Лењина и Никите Хрушчова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:53