ilustacija / - FOTO: EPA
23/03/2023 u 23:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruski biznismen pobjegao iz kućnog pritvora u Italiji

On je trebao da se u Americi suoči sa optužbama za prebacivanje nafte iz Venecuele, čime je prekršio sankcije, kao i za bankarsku prevaru

Ruski biznismen Artjem Us koji se suočava sa izručenjem iz Italije u Ameriku pobegao je iz kućnog pritvora, saopštila je italijanska policija.

Us je trebao da se u Americi suoči sa optužbama za prebacivanje nafte iz Venecuele, čime je prekršio sankcije, kao i za bankarsku prevaru.

U saopštenju policije se navodi da je on u bjekstvu od juče popodne kada se oglasila njegova elektronska nanogica. Policija je proverila njegovu kuću u Bazilju u predgrađu Milana i otkrili su da je nestao.

Apelacioni sud u Milanu početkom sedmice se saglasio da američkim vlastima preda Usa.

U saopštenju iz suda navodi se da su sudije saglasne sa isporučenjem Usa, ali samo na osnovu dvije od četiri tačke optužbe sa kojima se on suočava u SAD.

Us je u oktobru prošle godine uhapšen na aerodromu „Malpensa“ u Milanu prema međunarodnom nalogu i nalazi se u kućnom pritvoru prema optužbama da je prekršio sankcije protiv Venecuele i za bankarsku prevaru.

Međutim, sud je odbio da ga preda zbog navodnog krijumčarenja vojne tehnologije iz SAD u Rusiju i pranje novca.

Američko tužilaštvo je prošle godine optužilo Usa i još četiri ruska državljana zbog prenosa vojne tehnologije kupljene od američkih proizvođača za ruske kupce od kojih je nešto završilo i u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 00:36