/ FOTO- SHUTTERSTOCK
01/01/2023 u 20:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg upozorio Zapad: Ne smijete popuštati

Stoltenberg je rekao za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu podršku Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, upozorio je generalni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg rekao je za BBC da će vojna podrška osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

- Ruski program djelimične mobilizacije, naređen u septembru, pokazao je da Moskva trenutno nema želju okončati rat. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci, ali znamo da je Rusija mobilizirala mnogo više snaga, mnoge od njih sada treniraju - rekao je, prenosi Avaz.

- Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i pokušati potencijalno pokrenuti novu ofanzivu. Sada moramo pružiti potporu Ukrajini, uključujući vojnu podršku, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu nezavisnu naciju u Evropi - rekao je Stoltenberg.

Kazao je ono što zna da Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti zavisi o snazi na ratištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:25