/ - SKRINšAT
18/06/2023 u 21:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarci na referendumu odobrili povećanje poreza za velike kompanije

Švajcarska je 2021. bila među skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije

Građani Švajcarske danas su na referendumu odobrili povećanje minimalnog poreza za preduzeća i Zakon o klimi, čiji je cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva i nulta emisija do 2050. godine, objavio je javni servis SRF, prenosi N1.

Skoro 80 odsto onih koji su glasali na nacionalnom referendumu podržalo je podizanje poreza na poslovanje u zemlji na 15, sa sadašnje prosječne minimalne stope od 11 odsto, dok je Zakon o klimi podržalo 59 odsto birača, prenio je Rojters.

Švajcarska je 2021. bila među skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije, što treba da ograniči praksu prebacivanja profita u zemlje sa niskim poreskim stopama.

I sa ovim povećanjem, Švajcarska će imati jednu od najnižih poreskih stopa na dobit preduzeća u svijetu, a novi zakon, za koji se procjenjuje da će državi na godišnjem nivou donijeti dvije i po milijarde franaka dodatnog prihoda, podržale su poslovne grupe, većina političkih stranaka i javnost.

Zakon o klimi, koji je vraćen u izmijenjenom obliku nakon što je odbijen 2021. godine kao preskup, proteklih nedjelja izazvao je mnogo više debata sa onima koji su protiv njegovog usvajanja.

Zagovornici zakona kažu da je to minimum koji bogata zemlja treba da uradi da bi dokazala posvećenost borbi protiv klimatskih promjena, dok protivnici iz desničarske Narodne partije tvde da će to ugroziti energetsku bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:13