Alpi, glečeri se tope / - WIKIPEDIA
22/01/2024 u 09:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zbog globalnog zagrijavanja istopiće se oko 34 odsto leda na Alpima

Na teritoriji Švajcarske nalazi se 1.500 glečera koji su od izuzetne važnosti za obezbjeđenje dovoljnih količina vode za piće. Njihovim otapanjem ova zemlja izgubiće 57 kubnih kilometara vode ili 15 odsto svih rezervi

Usled procesa zagrijevanja planete predio Alpa do polovine 21. vijeka izgubiće oko 34 odsto sadašnje mase leda. Čak i ukoliko bi se otopljavanje, koje traje poslednjih decenija, nekim čudom prekinulo, trend otapanja bi se nastavio, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja naučnika sa univerziteta u Lozani.

Kompjuterske projekcije, ističu naučnici, ukazuju da bi gubitak glečera, zapravo mogao biti i veći i da bi, ukoliko se posmatrju varijabile zagrijevanja samo u poslednjih 10 godina, do 2050. godine, moglo da dođe do otapanja čak 65 odsto svih ledenih formacija na Alpima.

Uz pomoć vještačke inteligencije i novih algoritama, švajcarski naučnici su izradili model koji analizira kraći vremenski period i sa više preciznosti pokazuje negativne posledice globalnog otopljavanja i otapanja ledenih površina koje će, navodi se, značajno povećati problem pitke vode u ovom dijelu evropskog kontinenta.

Prema podacima švajcarskog informativnog kanala „SWI“, prosječna temperatura u ovoj zemlji povećana je, u odnosu na preindustrijski period, za cijela dva stepena celzijusa.

Na teritoriji Švajcarske nalazi se ukupno 1.500 glečera koji su od izuzetne važnosti za obezbjeđenje dovoljnih količina vode za piće. Njihovim otapanjem ova zemlja izgubiće 57 kubnih kilometara vode ili 15 odsto svih rezervi.

Smanjene padavine tokom zimskih mjeseci kao i ubrzano otapanje alpskih glečera, poznatih kao vodeni toranj Evrope, mogu manjim dotokom vode u ljetnjim mjesecima značano da ugroze tokove velikih rijeka kao sto su Rajna, Dunav i rijeka Po. Smanjenje vodenih kapaciteta ovih rijeka već utiče negativno na poljoprivredu, energetski sektor kao i evropski rječni saobraćaj.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 07:06