Volodimir Zelenski / - EPA
21/01/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Očekujemo nove i jake sporazume, već postoje određeni datumi

Januar i februar bi trebalo da donesu odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i snažni dokumenti – naveo je ukrajinski predsjednik

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da očekuje da će ovog i sljedećeg mjeseca biti potpisan niz novih odbrambenih paketa sa Zapada za Ukrajinu.

– Spremamo nove sporazume sa partnerima – jake bilateralne sporazume – rekao je Zelenski u svom večernjem video–obraćanju.

– Januar i februar bi trebalo da donesu odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i snažni dokumenti – naveo je on.

Nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zapadni saveznici Kijeva ujedinili su se u pružanju vojne i druge pomoći bez presedana kako bi pomogli Ukrajincima da brane svoju zemlju.

Ali s obzirom na to da će rat uskoro ući u treću godinu, male promjene na linijama fronta u posljednjih 12 mjeseci i rastuće protivljenje u Sjedinjenim Američkim Državama novim paketima vojne pomoći Ukrajini, sredstva i oprema u posljednje vrijeme sporo stižu.

Zelenski nije naveo zemlje sa kojima bi trebalo da finalizuje sporazume. Ukrajinski predsjednik proveo je nedjelje u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući da obezbijedi veću političku i vojnu podršku.

Često je ponavljao da su pojačani zimski vazdušni udari Rusije i spora, ali iscrpljujuća ofanziva Moskve na istoku Ukrajine naglašavali potrebu za jačanjem vazdušne i kopnene odbrane Kijeva. Velika Britanija, jedna od najriješnijih pristalica Kijeva, već je najavila da će povećati svoju podršku Ukrajini u narednoj finansijskoj godini na 2,5 milijardi funti (2,91 milijardu eura).

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u utorak da će otputovati u Ukrajinu u februaru da finalizuje bilateralni sporazum o bezbjednosnim garancijama, prema kojem će Pariz isporučivati naprednije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:42