/ ILUSTRACIJA/- SHUTTERSTOCK
10/03/2023 u 08:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BBC: Ne funkcioniše ruska strategija

Iako je i poslednjih sedmica bilo povremenog ruskog gađanja ukrajinskih elektroenergetskih objekata, to je bila najduža takva pauza još od pokretanja masovnih napada na te ciljeve početkom oktobra

Prvi veliki, koordinirani talas ruskih napada na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine izveden je u četvrtak poslije skoro mjesec relativnog mira bar za te objekte, piše britanski BBC.

Iako je i poslednjih sedmica bilo povremenog ruskog gađanja ukrajinskih elektroenergetskih objekata, to je bila najduža takva pauza još od pokretanja masovnih napada na te ciljeve početkom oktobra.

Dugo očekivani talas napada u punom obimu povodom prve godišnjice ruske invazije 24. februara nije se ostvario, iako to, smatra BBC, vjerovatno govori više o očekivanjima medija, nego o stvarnoj strategiji Rusije.

Ali, primjetna je sve sporadičnija priroda ruskih napada na infrastrukturu što zapadni zvaničnici smatraju da ukazuje na nedostatak precizno navođenog oružja – posebno projektila, potrebnih za izvođenje takvih napada sa bilo kojom merom efikasnosti.

„Treba im vremena da sakupe više preciznog oružja prije no što mogu da izvedu napad u paketu“, rekao je jedan zvaničnik ove nedelje, prenosi TVN1.

Ukrajinska vojska je takođe postala prilično vješta u presretanju dolazećih projektila i dronova, piše BBC.

Preliminarni podaci ukazuju da je oboren značajan dio naoružanja koje je korišćeno u četvrtak, uključujući više od 70 odsto krstarećih projektila i polovina dronova.

Prema riječima Valerija Zalužnjeg, glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, još osam projektila je spriječeno u letu nečim što je opisao kao „organizovane protivmjere“.

Ali jasno, sudeći po izvještajima iz cijele Ukrajine, ostali ruski projektili su našli i pogodili svoje ciljeve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:51