Бијела кућа / - ртрс
10/11/2022 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijela kuća: Povlačenje Rusa ne znači kraj rata

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih oblasti u Ukrajini ne znači da se rat u Ukrajini završava

SAD su otkrile neke naznake da ruske snage možda planiraju da se povuku iz ukrajinskog grada Hersona, saopštila je danas Bijela kuća.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih oblasti u Ukrajini ne znači da se rat u Ukrajini završava, prenose agencije.

On je naveo da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da diplomatskim putem nađe rješenje sa Rusijom oko rata.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je 9. novembra komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na lijevu obalu Dnjepra u pravcu Hersona.

Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvijek prioritet, te da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo, prenijele su RIA Novosti.

Prethodno je Surovikin predložio Šojguu organizovanje odbrane duž leve obale Dnjepra u pravcu Hersona.

Surovikin je rekao da je to "veoma teška odluka“, ali je dodao da će tim manevrom biti oslobođen dio snaga i sredstava koji će biti upotrebljeni za aktivna dejstva na drugim pravcima, uključujući ofanzivna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:52