Марија Захарова / - ФОТО: РТРС
24/10/2021 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија одлучно демантује да мијења став о статусу Косова

Русија позива Привремену цивилну администрацију Мисије Уједињених нација на Косову и међународне мировне снаге под вођством Кфора да обезбиједе безбједне услове за особље руског представништва у Приштини, поручила је Захарова

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промјени става Москве према непризнавању самопроглашене "Републике Косово", које су се појавиле након што су двојица сарадника приштинске Канцеларије амбасаде Русије у Србији напустили територију Косова, преноси Спутњик.

"Самопроглашене `власти Косова` и снаге које стоје иза њих не престају да врше провокације према руским дипломатама у Републици Србији. Чим су сарадници приштинске канцеларије амбасаде Русије у Србији напустили територију Косова, организована је била нова провокација – пуштена је дезинформација чији је циљ да се стави под сумњу приврженост Русије резолуцији СБ УН 1244", написала је Захарова на телеграму.

Она је нагласила да Русија одлучно осуђује "такво деструктивно понашање и одбацује све инсинуације о наводној промени руског става према непризнавању самопроглашене `Републике Косово`."

Русија позива Привремену цивилну администрацију Мисије Уједињених нација на Косову (Унмик) и међународне мировне снаге под вођством НАТО савеза, односно Кфор, да обезбиједе безбједне услове за особље руског представништва у Приштини, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у данашњем саопштењу.

"Позивамо Унмик и међународне снаге на Косову да у оквиру својих овлашћења у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 осигурају безбједност и неопходне услове за нормалан рад персонала руске канцеларије у Приштини. Очекујемо од администрације УН одговарајуће писане гаранције", истакла је Захарова, преноси ТАСС.

Она је јуче још поручила да протјеривање двоје руских дипломата из непризнате државе Косово неће имати посљедице по њихов правни статус.

"Љајми": Двојица руских званичника напустила Косово и Метохију

Двојица званичника руске Канцеларије за везу у Приштини, која су проглашена за "персоне нон грата", напустила су територију Косова и Метохије, јавља приштински Љајми.

Како наводи, ријеч је о Денису Венгерском и Алексеју Кривошејеву који је министарство спољних послова привремених приштинских институција прогласило непожељним на основу, како се тврди, информација косовске обавјештајне агенције да њихова активност угрожава безбједност тзв. Косова, преноси Косово онлајн.

Кривошејева су непожељним прогласиле и албанске власти, пошто је у јануару, према њиховим, тврдњама, континуирано кршио мјере против корона вируса, подсјећа Косово онлајн.

Протјеране дипломате, према ријечима Захарове, немају везе ни са једним органом самопроглашене државе, јер су у складу с међународним правом и Резолуцијом СБ УН 1244, која је основ за нормализацију ситуације на Косову, они акредитовани при Мисији УН (Унмик).

Портпаролка руског Министарства спољних послова оцијенила је објаву тзв. косовских власти о томе да су двојица руских дипломата у покрајини непожељне особе, као намјерну грубу антируску провокацију.

Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је раније да су два званичника Канцеларије за везу Руске Федерације у Приштини проглашена персонама нон грата због, како је навела, њихове штетне активности "које су нарушиле националну безбједност и уставни поредак Косова".

Ријеч је двојици дипломата који раде у приштинском одјељењу руске амбасаде у Србији, а Приштина је као аргумент навела "опасност по националну безбједност" и "уставни поредак" који, како истиче Захарова, у покрајини фактички не постоји.

Убрзо након овог потеза Приштине реаговала је амбасада Русије у Србији саопштењем у којем се истиче да Русија не признаје ни тзв. Косово ни одлуке "владе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:29