авион, илустрација / - фото: PEXELS
23/05/2021 u 18:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелорусиjа приземљила Раjанеров авион да би ухапсила опозиционог активисту

Полициjа jе привела Романа Проташевича, чиjе име jе на списку тражених особа након масовних прошлогодишњих уличних протеста коjи су избили после Лукашенкове изборне побједе

Бјелоруске власти наредиле су у недељу Раjанеровом авиону на лету из Грчке у Литваниjу да принудно слети у главни град Минск и потом су ухапсиле jедног од главних опозиционих блогера и активиста коjи се у њему налазио, рекли су званичници и активисти за људска права, пише Н1.

Полициjа jе привела Романа Проташевича, чиjе име jе на списку тражених особа након масовних прошлогодишњих уличних протеста коjи су избили после Лукашенкове изборне побједе.

Авион на линиjи Атина-Виљнус био jе у бјелоруском ваздушном простору и скоро jе стигао до Литваниjе, кад jе пилот био приморан да промјени смјер. Испраћен jе до Минска уз обjашњење да се у њему налази експлозив, стоjи на страници апликациjе за праћење авиона и државне новинске агенциjе БелТА. Експлозив касниjе ниjе нађен.

Државна новинска агенциjа БеИТА преноси да jе предсједник Александер Лукашенко лично наредио ратном авиону да испрати Раjанеров Боинг. Раjанер се за сада ниjе оглашавао.

Реагуjући на ту вијест, предсједник Литваниjе Гитанас Науседа затражио jе од Бјелорусиjе да пусти Проташевича. У предсједниковом саопштењу стоjи да jе комерциjални лет Раjанера “приземљен силом”.

– Позивам савезнике из НАТО и ЕУ да одмах реагуjу на пријетњу коjу за међународне цивилне летове представља бјелоруски режим. Међународна заjедница мора одмах да предузме кораке да се тако нешто не понови – стоjи у Науседином саопштењу.

Додао jе да таj проблем планира да у понедељак изнесе на самиту ЕУ.

Лукашенко, коjи jе на власти од 1994. насилно jе угушио масовне уличне протесте 2020. Од августа jе приведено око 35.000 људи, подаци су група за заштиту људских права. Десетине су осуђене на затворске казне, а власти кажу да jе до сада покренуто више од 1.000 кривичних поступака.

Проташевич jе jедан од оснивача опозиционих вијести НЕXТА, канала коjи jе постао jедан од главних извора вијести о демонстрациjама у Бјелорусиjи. Неприjатељски jе настроjен према Лукашенку и помаже у координациjи протеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:18