/ - PHOTO BY TIM MOSSHOLDER ON UNSPLASH
23/01/2022 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брисел блокиран због протеста против здравствених мјера

Учесници у протестном маршу носили су плакате са критикама упућеним премијеру Александру де Кроу, као и здравственој пропусници

Више хиљада демонстраната, од којих су неки дошли из других европских земаља, протестовало је у Бриселу против здравствене пропуснице и рестрикција везаних за ковид-19, јављају агенције преносе медији.

Учесници у протестном маршу носили су плакате са критикама упућеним премијеру Александру де Кроу, као и здравственој пропусници.

Демонстрације против здравствене потврде, обавезне за улазак у ресторане и на културне догађаје редовно се организују већ више недјеља у главном граду Белгије.

Протест је паневропски и у њему учествују грађани из свих земаља Европске уније, а протестују због начина увођења мкера и траже демократију, поштовање основних људских права и Устава. Иако су демонстрације најављене као мирне, на крају је дошло до интревенције полиције, уз коришћење сузавца и водених топова против окупљених.

Организатори, међу којима покрет Свкетске демонстрације за слободу (Wорлд Wиде Демонстратион фор Фреедом) и Европљани уједињени за слободу (Еуропеанс Унитед фор Фреедом) позвали су демонстранте из других европских земаља да учествују у данашњем протесту.

Виђене су холандске, пољске и румунске заставе у поворци.

Белгија биљжи скок броја дневних новозаражених који је прешао 60.000 прошле недјеље, тако да власти говоре о цунамију. Међутим, блажи симптоми омикрон соја и висока стопа вакцинације омогућили су да је здравствени систем под мањим притиском него за вријеме претходних таласа заразе.

У том контексту, премијер је у петак објавио да ресторани и барови могу да продуже радно вријеме, док дискотеке остају затворене.

Иако је протест био одобрен од стране полиције, а органзатори позивали све учеснике на поштовање реда и мира, око 14 часова дошло је до употребе сузавца и водених топава против демонстраната окупљених на тргу Шуман испред ЕУ институција.

Послије три сата протеста гарђани су полако почели да се разилазе, а полицијски хеликоптери и даље надлијећу центар Брисела који је блокиран полицијским кордонима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:48