/ foto ilustracija youtube
25/10/2021 u 09:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте порасле седму седмицу заредом

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је прошле седмице један одсто, на 85,53 долара, а у једном тренутку је достигла 86,1 долара

Цијена барела нафте на лондонском тржишту порасла је и прошле седмице, седме заредом, достигавши нови највиши ниво у три године, јер се очекује да ће потражња и даље јачати, док је понуда ограничена. Цијена барела на лондонском тржишту порасла је прошле седмице један одсто, на 85,53 долара, а у једном тренутку је достигла 86,1 долара, нови рекорд у три године.

На америчком тржишту, барел је поскупио 1,7 одсто на 83,76 УСД, нови највиши ниво од октобра 2014. године. Подршку цијенама пружа раст потражње за нафтом, али и осталим енергентима због опоравка свјетске економије од коронакризе, док највећи произвођачи држе релативно ограничену производњу.

Уз то, цијене расту због страха од несташице угља и гаса у Кини, Индији и Европи, што је подстакло раст цијена тих енергената. Због тога су неки произвођачи струје прешли с гаса на јефтиније лож уље и дизел. Кина је прошле седмице најавила да ће интервенисати како би зауставила раст цијене угља и осигурала снабдијевање струјом на прагу зиме.

Упркос расту потражње, почетком октобра Организација земаља-извозница нафтеи њени савезници, предвођени Русијом, одлучили су да ће у новембру повећати производњу за само 400 хиљада барела дневно, као што су и договорили љетос.

- Цијене би могле расти и у јако краткорочној перспективи, јер улагачи баш и немају подстицаја за продају, с обзиром на глобални мањак у понуди енергената и чињеницу да ОПЕЦ+ само проматра што се догађа- сматра Лоуисе Дицксон из Рyстада.

Америчко тржиште је прошле седмице подстакао и податак Министарства енергетике да су залихе сирове нафте у Цусхину пале на 31,2 милиона барела, најнижи ниво од октобра 2018. године.

- Чини се да америчка потражња за бензином доживљава бабље љето- закључили су аналитичари ПВМ-а, указујући на највећу потражњу у ово доба године од 2007, упркос високим цијенама на бензинским пумпама.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је од почетка године више од 50 одсто, захваљујући опоравку потражње за нафтом услијед опоравка економије, али и ОПЕЦ-овом одржавању производње испод претпандемијских нивоа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:46