Италија застава / - фото: Википедија
21/08/2023 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ECB će uložiti prigovor italijanskoj Vladi zbog uvođenja novog poreza bankama

Taj poreski rizik oslabio bi italijanske banke i njenu ekonomiju - smatraju u Evropskoj centralnoj banci

Evropska centralna banka (ECB) uputiće Italiji pismo s prigovorima na iznenadni porez na dobit banaka koji je uvela Vlada te zemlje.

Prema pisanju italijanskih medija, ECB u pismu kritikuje činjenicu da je italijanska Vlada najavila uvođenje poreza, a da prethodno nije obavijestila italijansku centralnu banku, ali ni ECB, što je morala da učini prema pravilima Evropske unije (EU), javlja ANSA.

- Taj poreski rizik oslabio bi italijanske banke i njenu ekonomiju - smatraju u ECB, prenosi Klix.ba.

U nastojanju da učvrsti svoju političku bazu, italijanska konzervativna Vlada je objavila iznenađujuću odluku da će oporezivati jednokratnim dodatnim porezom od 40 odsto veliku dobit banaka, izazivajući velike prodaje dionica banaka, i to ne samo velikih italijanskih, nego i ostalih velikih banaka u eurozoni.

Potom je manje od 24 sata kasnije djelimično povukla svoju odluku, objašnjavajući da će maksimalni iznos poreza koji će banke platiti biti u visini od 0,1 odsto vrijednosti njihove imovine.

Jednokratnim porezom se oporezuje velika dobit koju su banke ostvarile zahvaljujući porastu kamatnih stopa.

Agencije prenose da je u vrijeme kada je mjera objavljena saznao da će italijansko Ministarstvo finansija tim porezom prikupiti nešto manje od tri milijarde EUR. Ipak, njihova računica je ukazivala da će uspjeti da prikupe znatno veće iznose, navodi Mina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:20