/ - FOTO: ILUSTRACIJA
14/04/2023 u 08:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska centralna banka sklona blažem podizanju kamatnih stopa

ECB je od sredine prošle godine podizao kamatne stope za najmanje pola procentnog poena, najbrže u istoriji, kako bi obuzdao inflaciju

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) sve su bliže zaključku da bi kamatne stope u maju trebalo podići za četvrtinu procentnog poena, iako rasprava još nije završena, tvrdi pet upućenih izvora.

ECB je od sredine prošle godine podizao kamatne stope za najmanje pola procentnog poena, najbrže u istoriji, kako bi obuzdao inflaciju.

No, mnoštvo činilaca sada govori u prilog pojačanom oprezu, rekli su Reutersu izvori, koji nijesu željeli da budu imenovani, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

- Neizvjesnost je i dalje velika nakon snažnih oscilacija u finansijskom sektoru u martu, a podignute kamatne stope još nijesu do kraja "odradile posao" u ekonomiji, pa ih treba podizati blaže kako bi se do kraja odrazio uticaj dosadašnjih poteza, objasnili su izvori.

Kako su naveli, nazire se vrhunac ciklusa podizanja kamatnih stopa, a "posljednju dionicu" sigurnije je odraditi u manjim koracima.

Rasprava, prema njihovim riječima, još nije zaključena i izgledi za kamatne stope još bi se mogli promijeniti, posebno nakon podataka o inflaciji u aprilu i ECB-ove tromjesečne ankete među bankama o kreditiranju, koji će biti objavljeni prije sjednice banke početkom maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:55