/ - ARGENTINA -PHOTO BY ANGELICA REYES ON UNSPLASH
11/01/2024 u 23:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Godišnja inflacija u Argentini dostigla 211,4 odsto: Najviše u poslednje 32 godine

Mjesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5 odsto u decembru, više nego duplo u odnosu na 12,8 odsto u novembru

Godišnja stopa inflacije u Argentini je dostigla 211,4 odsto u 2023. godini, što je najveća stopa u poslednje 32 godine, saopštila je vladina statistička agencija INDEC.

Podaci odražavaju snažan uticaj niza šok mjera, uključujući devalvaciju nacionalne valute argentinskog pezosa od 50 odsto, koju je sproveo desničarski predsjednik Havijer Milej u nadi da će rastuću inflaciju staviti pod kontrolu.

Mjesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5 odsto u decembru, više nego duplo u odnosu na 12,8 odsto u novembru, ali nešto ispod 30 odsto koliko je vlada predvidjela da će biti, prenosi N1.

Predsjednik Milej je ranije u interjvjuu radio stanici u Buenos Ajresu rekao da ako brojke pokažu nižu inflaciju nego što je vlada predviđala, da će to biti svojevrstan uspjeh.

U svom inaguracijskom govoru Milej je najavio bolne mjere koje imaju za cilj suzbijanje hiperinflacije i upozorio da će one u početku imati „negativan uticaj na nivo aktivnosti, zaposlenosti, realne plate i broj siromašnih i siromašnih ljudi u zemlji“.

Procjenjuje se da danas trenutno oko 40 odsto stanovnika Argentine živi u siromaštvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:50