Photo by Andres Perez on Unsplash-ilustracija
25/06/2021 u 20:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфлација у САД највиша од 1992.

Према засебном саопштењу америчке владе, потрошња становништва је у мају стагнирала, док су лични приходи опали за 2,0 посто

Базна инфлација у САД, кључни индикатор који Федералне резерве (ФЕД) користе при одлучивању о монетарној политици, порасла је у мају 3,4 посто међугодишње

То је њен највиши ниво од 1992, саопштило америчко Министарство трговине.

У односу на април, базна инфлација потрошачких цијена производа и услуга за личну потрошњу повећала се у мају за 0,5 процената, преноси ЦНБЦ.

Општа инфлација, која укључује и волатилне цијене хране и енергије, забољлжила је у мају раст од 3,9 одсто међугодишње и од 0,4 процента на месечном нивоу.

Расту инфлације су највише допринеле цијене енергије, које су скочиле за 27,4 посто, док су цијене хране напредовале за само 0,4 процента.

Иако би ови показатељи могли да повећају страх од даљег убрзања инфлације, званичници ФЕД-а и даље инсистирају на томе да је тренутна ситуација привремена и да ће се стопа инфлације вјероватно смањити како се услови живота буду враћали у нормалу.

На нагли раст потрошачких цијена утицао је сплет фактора, укључујући поремећаје у ланцу снабдијевања у условима ескалирајуће потражње након поновног отварања економије. Поред тога, треба имати у виду и ниску упоредну базу, односно чињеницу да су у истом мјесецу прошле године у САД на снази биле корона мјере ограничења које су блокирале и живот и већи део економије.

Према засебном саопштењу америчке владе, потрошња становништва је у мају стагнирала, док су лични приходи опали за 2,0 посто. Стопа штедње грађана износила је 12,4 процента, што је пад у односу на 14,5 процената у априлу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:47