/ - (EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)
04/09/2023 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran usporio obogaćivanje uranijuma

Teheran je u martu obećao da će ponovo aktivirati uređaje za nadzor koji su isključeni u junu prošle godine, usljed pogoršanja odnosa sa Zapadom

ran je usporio obogaćivanje uranijuma blizu nivoa potrebnih za pravljenje nuklearnog oružja, navodi se u izveštaju nuklearne agencije Ujedinjenih nacija (UN).

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je izrazila žaljenje što Iran nije ostvario "nikakav napredak" u pogledu rješavanja otvorenih pitanja, među kojima je postavljanje više kamera za praćenje razvoja njegovog nuklearnog programa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi zatražio je od Irana da ozbiljno i na održiv način sarađuje sa agencijom na ispunjavanju obaveza, navodi se u poverljivom izveštaju u koji je Agencija Frans pres imala uvid.

Teheran je u martu obećao da će ponovo aktivirati uređaje za nadzor koji su isključeni u junu prošle godine, usljed pogoršanja odnosa sa Zapadom.

U drugom poverljivom izveštaju IAEA, u koji je uvid imao Asošiejted pres, navodi se da Iran ima 121,6 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 odsto, čime je ostvareno daleko manje povećanje nego u ranijim izvještajima.

IAEA je izveštaju u maju navela da Iran ima 114 kilograma 60 odsto obogaćenog uranijuma, dok je u februaru imao 87,5 kilograma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:47