ИТАЛИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО: DEPOSIT/ VENTANAMEDIA
17/11/2023 u 07:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija zabranila proizvodnju i prodaju "uzgojenog mesa"

Italija je tako u četvrtak postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila "uzgojeno meso", proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva

Italija je zabranila proizvodnju i prodaju "uzgojenog mesa", navodeći zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU, prenose agencije.

Italija je tako u četvrtak postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila "uzgojeno meso", proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.

Zakon o tome kojeg je odobrio Parlament uz prijetnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao "mesa".

Mnoge kompanije širom svijeta prodaju "biljne alternative za meso" koje se reklamiraju kao rješenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rješenja za životnu sredinu pošto je stočarstvo je jedan od glavnih uzroka emisije gasova koji zagađuju i zagrijevaju atmosferu.

Prodaja "uzgojenog mesa" je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.

EU smatra "uzgojeno meso" "novom hranom" i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet.

Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da "uzgojeno meso" "prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište".

Italijanska nevladina "Međunarodna organizacija za zaštitu životinja" smatra je da je novi zakon nepotreban "pošto ‘uzgojeno meso‘ još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:37