Generalna skupština UN, Generalna skupština Ujedinjene nacije / - SHUTTERSTOCK
04/03/2024 u 23:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izaslanica UN: Osnovana sumnja da je Hamas počinio seksualno nasilje 7. oktobra

Izaslanica Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u ratnim konfliktima Pramila Paten navela je u izvještaju da postoji "razuman osnov" da se smatra da je palestinski borbeni pokret Hamas pribjegao silovanjima, "seksualizovanoj torturi" i drugim oblicima okrutnog i nehumanog postupanja prema ženama tokom napada na južni Izrael 7. oktobra prošle godine čime je počeo rat u Pojasu Gaze.

Postoji i „razuman osnov da se smatra da to nasilje možda i dalje traje“, rekla je Pramila Paten koje je posjetila Izrael i Zapadnu obalu od 19. januara do 14. februara sa devetočlanim timom stručnjaka.

Ona je u izvještaju navela da je tim „došao do jasnih i ubjedljivih informacija“ da je među taocima bilo nekih koji su bili izloženi istovjetnim formama seksualnog nasilja obično povezanog sa konfliktima, uključujući silovanje i „seksualizovanu torturu“.

Po izveštaju, posjeta po svojoj prirodi „nije imala ni namjeru ni mandat da se bavi istraživanjem“.

Paten je navela da njen tim nije uspio da se sastane ni s jednom žrtvom seksualnog nasilja „uprkos organizovanim naporima da se one ohrabre da kažu šta im se desilo“.

Međutim, tim je imao 33 sastanka sa izraelskim vlastima i razgovarao sa 34 osobe, uključujući preživjele i svjedoke napada 7. oktobra, oslobođene taoce, zdravstvene radnike i druge.

Po prikupljenim podacima, rekla je Paten, „postoje razuman osnovi da se smatra da se seksualno nasilje vezano za konflikt dešavalo tokom napada od 7. oktobra na više lokacije duž periferije Gaze, uključujući silovanja i grupna silovanja na najmanje tri lokacije“.

Na nekoliko lokacija, dodala je ona, nađeno je „nekoliko potpuno nagih ili djelimično nagih tela od struka nadolje – uglavnom ženskih tijela – sa vezanim rukama i više prostrelnih rana, najčešće u glavu“.

Primjenjivani šablon svlačenja i vezivanja žrtava „može biti pokazatelj da je došlo do nekih oblika seksualnog nasilja“, rekla je Paten.

Osnovano se sumnja da je na napadnutom muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela i u njegovoj okolini bilo „višestrukih incidenata sa seksualnom nasilju“ i da su žrtve bile podvrgavane „silovanju i/ili grupnom silovanju“ a potom ubijanju ili „ubijanju tokom silovanja“.

Po kredibilnim izvorima tima, tamo je bilo ubijenih žrtava, mahom žena koje su bile gole od struka nadolje, mnoge ustreljene u glavu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:01