Ilustracija / Shutterstock
06/03/2024 u 23:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kineski državljanin uhapšen u SAD zbog krađe Guglove tehnologije vještačke inteligencije

Kineski softverski inženjer uhapšen je u srijedu zbog krađe tehnologije vještačke inteligencije od Gugla (Google) dok je tajno radio za dvije kineske kompanije, izjavio je američki državni tužilac Merik Garland.

Linvej Ding (38), poznat i kao Leon Ding, uhapšen je u Njuarku u Kaliforniji po četiri tačke optužnice za krađu federalne poslovne tajne, od kojih svaka nosi kaznu do 10 godina zatvora.

Garland je više puta upozoravao na prijetnju od kineske ekonomske špijunaže i zabrinutost za nacionalnu bezbjednost koju predstavlja napredak u vještačkoj inteligenciji.

- Današnje optužbe su najnovija ilustracija koliko su saradnici kompanija sa sjedištem u Narodnoj Republici Kini spremne da ukradu američke inovacije - naveo je direktor FBI-a Kristofer Rej u saopštenju.

- Krađa inovativne tehnologije i poslovnih tajni američkih kompanija može nanijeti štetu radnim mjestima i imati razorne posljedice po ekonomiju i nacionalnu bezbednost - kazao je direktor FBI.

Lideri Ministarstva pravde SAD posljednjih nedjelja iznese upozorenja da bi strani protivnici mogli da iskoriste tehnologije veštačke inteligencije da negativno utiču na SAD.

Zamjenica državnog tužioca Lisa Monako rekla je prošlog mjeseca u govoru da će multiagencijska Grupa za borbu protiv disruptivne tehnologije staviti vještačku inteligenciju na vrh svoje liste prioriteta, a Rej je poslovnim liderima prošle nedjelje rekao da su vještačka inteligencija i druge tehnologije u povoju olakšale protivnicima u pokušaju da se miješaju u političke procese u SAD.

Optužnica objelodanjena danas navodi da je Ding, koga je Gugl angažovao 2019. godine i koji je imao pristup povjerljivim informacijama o centrima za podatke superkompjutera te kompanije, prije dvije godine počeo da šalje stotine datoteka na lični Gugl klaud nalog.

U roku od nekoliko nedjelja od početka krađe, kažu tužioci, Dingu je ponuđeno mjesto glavnog tehnološkog direktora u jednoj tehnološkoj kompaniji fazi u Kini koja se hvalila upotrebom tehnologije vještačke inteligencije. U optužnici se navodi da je Ding putovao u Kinu i učestvovao na sastancima investitora u kompaniji i pokušavao da prikupi kapital za to.

Takođe je osnovao i bio izvršni direktor kineske startap kompanije koja je imala za cilj da obuči "velike modele vještačke inteligencije pokretane čipovima superkompjutera - navodi se u optužnici.

Tužioci kažu da Ding nije Guglu rekao da je povezan s ta dva poslovna poduhvata.

Ostavku u Guglu je dao 26. decembra. Tri dana kasnije, zvaničnici Gugla su saznali da se predstavio kao izvršni direktor jedne od kineskih kompanija na konferenciji za investitore u Pekingu.

Zvaničnici su takođe pregledali snimke s nadzornih kamera koji pokazuju da je drugi zaposleni skenirao Dingovu pristupnu karticu u zgradi u kojoj je radio kako bi izgledalo kao da je Ding bio tamo u vrijeme kada je zapravo bio u Kini, navodi se u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:22