/ Фото: DAVID DAVIES, AP
17/11/2021 u 22:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монарх са најдужим стажом: Краљица Елизабета, Луј Четрнаести и "нема трећег"

Британски медији пишу анализе које попримају размјере шекспировске трагедије, откако се краљица недељама не појављује у јавности

Деведесетпетогодишња британска краљица Елизабета Друга недељама се не појављује у јавности због уганућа леђа.

Њене дужности подијељене су између бројних чланова куће Виндзора, којима од одласка принца Харија и Меган Маркл, популарност само расте. Да ли је на помолу пензија за најдуже владајућег монарха у историји Британије?

Медији пишу да је краљица Елизабета прво отказала посјету Сјеверној Ирској, а била је и у болници због превентивних испитивања.

Затим се није појавила у Глазгову на конференцији о глобалним климатским промјенама и најзад, први пут у последње 22 године није положила вијенац на Сенотаф у знак сјећања на жртве Првог свјетског рата и свих потоњих војних сукоба.

- За ветеране то је прилика да се сретну са краљицом као шефом државе, који схвата ту танану разлику, промишљају о цијени слободе, цијени демократије и свега што узимамо здраво за готово - каже Алистер Брус, краљевски коментатор телевизијске мреже Скај.

Британски медији стога пишу анализе које попримају размјере Шекспирове трагедије, а грађани се први пут јавно питају колико је краљица заиста болесна.

Подсјетимо, 6. фебруара навршава се седам деценија откако је краљица дошла на престо, а тада је свечано крунисана у Вестминстерској опатији. 

Оно што је посебно интересантно јесте податак да даље 55 одсто грађана и даље сматра да Елизабета треба да остане на челу монархије, чак и уколико буде толико болесна да не буде у стању да обавља било какве дужности.

Уколико заиста и остане на челу краљевске куће Виндзора до 27. маја 2024. године, Елизабета Друга постаће монарх са најдужим стажом у историји - испред Луја Четрнаестог, који за сада носи ову титулу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:32