/ Нафтна пумпа - WIKIPEDIA
22/05/2021 u 09:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нафта поскупила због очекивања опоравка потражње

Инвеститори предвиђаjу опоравак потражње за горивом овога љета, jер програми вакцинисања у Европи и САД омогућаваjу да више људи путуjе, иако велику забринутост изазива брзо ширење болести у Азиjи

Циjене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима на корак од 66 америчких долара подржане очекивањима да ће се потражња за тим енергентом опоравити овог љета, захваљуjући убрзаном вакцинисању против ковида-19 и ублажавању корона ограничења.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 87 центи у односу на претходно затварање и износила jе 65,98 америчких долара. У Њуjорку jе барел поскупио 96 центи и њиме се трговало по 62,9 америчких долара.

Циjене jе у другоj половини седмице притиснула изjава иранског предсjедника да су Сjедињене Америчке Државе (САД) спремне да укину санкциjе иранском нафтном, банкарском и бродарском сектору.

Иран и свjетске силе преговараjу од априла о оживљавању споразума из 2015. године, а званичник Европске униjе (ЕУ), коjи води расправу, рекао jе у сриjеду да jе увjерен да ће договор бити постигнут.

То би значило повратак иранске нафте на тржишта и веће снабдиjевање.

Америчка инвестициона банка JПМорган очекуjе да ће иранска производња сирове нафте и деривата порасти на 3,2 милиона барела дневно у децембру, с око 2,8 милиона барела у првом тромjесечjу.

Инвеститори предвиђаjу опоравак потражње за горивом овога љета, jер програми вакцинисања у Европи и САД омогућаваjу да више људи путуjе, иако велику забринутост изазива брзо ширење болести у Азиjи.

Британска банка Барклејс снизила jе процjене потражње на азиjским тржиштима у развоjу, наjављуjући и да би их могла додатно смањити ако зараза настави да се шири.

У Барклејсу очекуjу да ће циjене барела нафте на лондонском и америчком тржишту у овоj години у просjеку износити 66 америчких долара, односно 62 америчких долара.

- Проширена ограничења мобилности у региjи могла би донекле успорити опоравак потражње, али чини се мало вjероватним да ће га зауставити на дуже вриjеме, с обзиром на углавном позитивне резултате програма вакцинисања у свиjету - процjењуjу аналитичари.

Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК) одвоjено jе на своjоj интернет страници обjавила да jе циjена барела референтне корпе нафте њених чланица у четвртак износила 65,29 америчких долара, што значи да jе пала 64 цента у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:57