Njemačka okreće leđa Evropskoj uniji / - FOTO: EPA
20/02/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka prvi put u istoriji ima više od 84 miliona stanovnika i to zahvaljujući izbjeglicama

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega 24. februara 2022., oko 1,1 miliona Ukrajinaca tražilo je utočište u Njemačkoj

Zahvaljujući novom talasu imigracije pokrenutom ratom u Ukrajini, Njemačka po prvi put u istoriji ima više od 84 miliona stanovnika, a u prošloj godini broj stanovnika je rastao po stopi od jedan posto.

U nešto manje od godinu dana, Njemačka je primila više ljudi iz Ukrajine nego što ih je ukupno stiglo u zemlju tokom izbjegličke krize 2015. i 2016.

Otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega 24. februara 2022., oko 1,1 miliona Ukrajinaca tražilo je utočište u Njemačkoj. Nešto više od dvije trećine njih stiglo je tokom prva tri mjeseca rata, između marta i maja 2022.

Ova masovna migracija promijenila je strukturu imigrantskog stanovništva u Njemačkoj, pri čemu Ukrajinci sada čine drugu po veličini stranu zajednicu iza Turaka.

Desetine hiljada Ukrajinaca počeli su se vraćati u svoju domovinu od maja nadalje, nakon što je odbijen pokušaj Moskve da zauzme Kijev.

Njemačka agencija za statisku je registrovala 139.000 povratnika, čime je neto imigracija iz Ukrajine u Njemačku dosegla 962.000 ljudi. To predstavlja veći priliv od ukupnog broja izbjeglica koje su stigle iz Sirije, Afganistana i Iraka između 2014. i 2016., slijedeći takozvanu balkansku rutu i koje su mogle ući u Njemačku zahvaljujući politici otvorenih vrata koju je odredila tadašnja kancelarka Angela Merkel. Tražitelja azila iz tih zemalja, koji su uglavnom bježali od oružanih sukoba i siromaštva, bilo je prema službenim podacima ukupno 834.000 ljudi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:31