/ - (Фото:. EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES)
03/11/2022 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena sa mreže zbog ruskog granatiranja

Elektrana u ruskim rukama, u kojoj rade ukrajinski radnici, ima 15 dana goriva za rad generatora, rekao je Energoatom

Ruski napadi su u četvrtak prijavljeni na širokim područjima Ukrajine, a teško granatiranje u brojnim regijama je oštetilo infrastrukturu, uključujući snabdijevanje električnom energijom u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Nuklearna elektrana u Zaporožju je ponovo isključena sa električne mreže, nakon što su u ruskom granatiranju oštećeni vodovi visokog napona, ostavivši je samo sa dizel generatorima, saopštila je ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom.

Elektrana u ruskim rukama, u kojoj rade ukrajinski radnici, ima 15 dana goriva za rad generatora, rekao je Energoatom.

Mete ruskih napada su i Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, kao i Sumi i Harkov na sjeveroistoku zemlje. Silovite borbe traju u istočnim regijama Luganjsku i Donjecku.

-Neprijatelj nastoji da zadrži privremeno okupirane teritorije, koncentrišući svoje napade na obuzdavanje akcija odbrambenih snaga u tim područjima- saopštio je ukrajinski glavni štab u četvrtak.

Rusija je rekla da cilja infrastrukturu u sklopu, kako je naziva, „specijalne vojne operacije“ da smanji potencijale ukrajinske vojske i ukloni, kako tvrdi, potencijalnu prijetnju ruskoj bezbjednosti.

Kao posledice tih napada, ukrajinski civili zadnjih nedelja trpe isključenja struje i smanjeno snabdijevanje vodom.

Rusija opovrgava da cilja civile, iako su u sukobu poginule hiljade, milioni ljudi je moralo da napusti svoje domove, a od nekih ukrajinskih gradova ostale su samo ruševine.

Napadi su izvedeni nakon što je Rusija rekla da nastavlja učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, promenivši odluku za koju su svjetski čelnici upozorili da bi povećala glad u svijetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:46