Ilustracija / Shutterstock
20/12/2023 u 09:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljena lista najopasnijih zemalja na svijetu za putnike

Mapa procjenjuje različite faktore za informisanje putnika i preduzeća o potencijalnim pretnjama u zemljama širom svijeta

Južni Sudan, Avganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašene su za najrizičnije zemlje za 2024. godinu na listi koju je sastavila medicinska i sigurnosna konsultantska kuća International SOS.

Mapa procjenjuje različite faktore za informisanje putnika i preduzeća o potencijalnim pretnjama u zemljama širom svijeta. Ona objedinjuje ocjene zdravstvenih i sigurnosnih rizika, odražavajući uticaj događaja kao što su tekući sukobi u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa.

Ove godine, po prvi put, mapa koju možete pronaći na linku uključuje i ocjene zasnovane na opasnostima od klimatskih promjena. Zemlje su ocjenjene za svaku kategoriju rizika – medicinski, sigurnosni i klimatske promjene – na skali od pet nivoa u rasponu od „niskog“ do „veoma visokog“ za medicinske i klimatske promjene, i „beznačajnog“ do „ekstremnog“ za sigurnost.

U kategoriji „sigurnosti“, Ukrajina, Sirija, Irak, Avganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika i Somalija dobili su najviši nivo upozorenja „ekstremno“.

Djelovi Libana, Palestina i Rusija su zabilježili porast sigurnosnog rizika, zajedno sa Ekvadorom i djelovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Najsigurnije zemlje su sve u Evropi: Island, Luksemburg, Norveška, Švajcarska i Danska. U kategoriji „medicina“, zemlje označene kao „veoma visoki“ rizik su Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Sjeverna Koreja, Palestina, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija, prenosi Klix.ba.

Zemlje pod „vrlo visokim“ rizikom u kategoriji klimatskih promjena su: Sirija, Irak, Avganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Kad se radi o Srbiji označena je žutom bojom, koja označava srednji rizik u kategoriji „medicina“, a u kategriji bezbjednosti Srbija je dobila ocjenu „nizak“ rizik. U kategoriji klimatskih promjena označena je niskim rizikom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:33