/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
15/08/2023 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pad cijena nafte zbog brige za Kinu i jačeg dolara

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 86,46 dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oko jedan odsto usljed zabrinutosti zbog posustalog ekonomskog oporavka Kine i jačanja dolara, nakon sedam sedmica rasta podstaknutih smanjenjem snabdjevanja OPEC+.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 86,46 dolara. Na američkom tržištu se barel prodavao po 1,03 dolara nižoj cijeni, od 82,81 dolara, prenosi Hina.

Slabi ekonomski oporavak Kine i jači američki dolar mogli bi pritiskati cijene, ali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, poznati pod imenom OPEC+, nagovijestili su da će učiniti sve što je potrebno da smanje ponudu i stabiliziraju tržišta, rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Dolarov indeks nastavio je rasti nakon što je nešto veće povećanje američkih proizvođačkih cijena u julu podiglo prinose na državne obveznice, uprkos očekivanjima da je centralna banka Federalne rezerve (Fed) pri kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Jači dolar pritiska potražnju za naftom jer tu robu čini skupljom za kupce koji drže druge valute.

Takođe, očekuje se da će rezovi proizvodnje članica OPEC+, Saudijske Arabije i Rusije u ostatku godine smanjiti zalihe nafte i potencijalno još više povisiti cijene, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju u svom mjesečnom izvještaju.

U ponedjeljak je portparol Shella saopštio da je u nedjelju nastavljen izvoz nigerijske sirove nafte Forcados, oko mjesec nakon što je obustavljen utovar tog naftnog brenda zbog potencijalnog curenja na izvoznom terminalu. Zbog te je obustave Nigerija u julu bila druga zemlja koja je po obimu doprinijela padu proizvodnje sirove nafte u OPEC-u, pokazalo je istraživanje Reutersa.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 78 centi, na 88,97 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:09