Михаил Подољак / - фото Твитер
30/04/2023 u 15:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Podoljak odgovorio Merkelovoj: Prestanite sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora

Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata, pravda se: ‘Učinila sam sve što je bilo moguće da spriječim da Rusija započne rat i za to sam dobila… jeftini ruski gas’. Fantastično“, napisao je Podoljak

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak kritikovao je danas izjavu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel da je učinila sve što je mogla da spriječi izbijanje rusko-ukrajinskog rata, optuživši je da je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata.

Bivša kancelarka Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata, pravda se: ‘Učinila sam sve što je bilo moguće da spriječim da Rusija započne rat i za to sam dobila… jeftini ruski gas’. Fantastično“, napisao je Podoljak na Tviteru.

On je kritikovao i insistiranje Merkelove na diplomatiji i pregovorima, upitavši je o čemu ima da se pregovara.

„Opet o jeftinom gasu iz Rusije? Ali da li to mora biti po cijenu uništenih ukrajinskih teritorija i stotina hiljada nevinih ukrajinskih života? I što je najvažnije – sa kim? Sa zvanično priznatim međunarodnim ratnim zločincima? Posle 430 dana brutalnog rata, da li je zaista moguće tako duboko prezirati slobodu, tako otvoreno ignorisati ruske masakre i tako otvoreno mrzjeti pravo Ukrajine na samoodbranu“, naveo je Podoljak.

On je bivšoj kancelarki poručio da, ukoliko ne može da ispravi greške iz prošlosti, prestane sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora.

Merkelova je u jučerašnjem intervjuu za list „Cajt“ izjavila da je upotrijebila sva moguća sredstva koja su joj bila na raspolaganju u pokušaju da spriječi izbijanje rata u Ukrajini.

„To što nije uspjelo, nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati“, naglasila je bivša kancelarka Njemačke.

Ona je navela da je mnogo razgovarala sa bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i akutelnim ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 10:05