Сукоб или сусрет титана... / - ФОТО: РТВ
14/10/2022 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija i SAD objavili podatke o nuklearnom naoružanju

Informacije o ukupnom broju strateškog ofanzivnog naoružanja Rusije i SAD date su na osnovu obavještenja predviđenih Novim START ugovorom

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je informaciju o ukupnom broju nuklearnih bojevih glava i drugog teškog naoružanja koje posjeduju Rusija i SAD od 1. septembra 2022. godine, pošto su Moskva i Vašington razmijenili podatke u okviru Novog START ugovora, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

Informacije o ukupnom broju strateškog ofanzivnog naoružanja Rusije i SAD date su na osnovu obavještenja predviđenih Novim START ugovorom, koje su strane razmijenile u septembru 2022. godine u skladu sa tačkom 2 Odjeljka II u četvrtom dijelu Protokola Ugovora, saopštilo je Ministarstvo, prenio je Tas.

Prema dokumentu, Rusija ima 540 razmještenih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica (SLBM) i teških bombardera, dok SAD imaju 659 komada takvog oružja.

Pored toga, Rusija ima 1.549 bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balističkim projektilima, projektilima koji se lansiraju iz podmornica i nuklearnih bojevih glava koje su raspoređeni na avionima, dok SAD imaju 1.420 komada takvog oružja.

Rusija ima i 759 neraspoređenih lansera interkontinentalnih balističkih projektila, neraspoređenih lansera projektila iz podmornice i neraspoređenih teških bombardera, a SAD su prijavile 800 takvih lansera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:58