Алексеј Наваљни / - фото: Скриншат
20/06/2021 u 22:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД: Нове санкциjе Русиjи због Наваљног

Наваљни, наjистакнутиjи критичар Кремља, ухапшен jе у jануару по повратку у Русиjу из Њемачке гдjе се лиjечио од тровања

Сjедињене Америчке Државе (САД) припремаjу нови пакет санкциjа Русиjи због ситуациjе са руским опозиционаром Алексеjем Наваљним коjи служи затворску казну, казао jе савjетник америчког предсjедника за националну безбjедност, Џеjк Саливен.

Наваљни, наjистакнутиjи критичар Кремља, ухапшен jе у jануару по повратку у Русиjу из Њемачке гдjе се лиjечио од тровања за шта су он и његове присталице оптужили Москву.

Савезна служба безбjедности (ФСБ) и Кремљ негирали су било какву улогу у томе.

– Санкционисали смо Русиjу због тровања Наваљног. Спремамо нови пакет санкциjа у овом случаjу. Показали смо да нећемо узмицати ни пред коjим питањем, па ни када jе риjеч о случаjу Наваљног. Ово jе одговор на руске штетне активности – рекао jе Саливен.

Саливен jе то наjавио неколико дана након првог сусрета руског и америчког предсjедника Владимира Путина и Џоа Баjдена на самиту у Женеви, коjи су обоjица описали као прагматичан, преноси Радио Слободна Европа.

Путин jе Баjдена окарактерисао као конструктивног, искусног партнера и рекао да говоре "истим jезиком", али jе додао да ниjе било приjатељства, вец́ прагматичног диjалога о интересима њихове двиjе земље.

Баjден jе након састанка пренио новинарима да jе Путину казао да су Русиjи и САД потребна "нека основна правила пута коjих се сви можемо придржавати".

– Урадио сам оно због чега сам дошао – рекао jе Баjден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:22